Nina Martinović: Industrija oglašavanja je najosetljivija na krizu

Svi marketing budžeti za ovu godinu su znatno smanjeni, tako da se može očekivati da će se smanjiti i ukupno tržište usluga oglašavanja. Ovo će svakako pogoditi u velikoj meri i medije u Srbiji, s obzirom na činjenicu da najvećim delom zavise od prihoda od marketinga

Nina Martinović

U Srbiji, kao i svugde u svetu, klijenti su u večitoj potrazi za dobrim idejama koje će diferencirati njihove proizvode na tržištu i od njih stvoriti brendove. Dobre, kreativne ideje i pouzdan servis je ono što je trenutno i uvek najtraženija „roba” u našoj industriji. Međutim, nove okolnosti koje su nastale kao rezultat globalne ekonomske krize dovele su do toga da klijenti sada sve više cene dobre i kreativne ideje koje rezultiraju momentalnim uspehom u prodaji proizvoda. Zato su usluge pospešivanja prodaje trenutno najtraženije usluge i u Srbiji – kaže Nina Martinović, vlasnica i direktorka marketinške agencije Kreativa, odgovarajući na pitanje Magazina Biznis o tome kakve su usluge trenutno najtraženije na marketinškom tržištu Srbije.

Kako će se vreme ekonomske krize odraziti na tržište advertajzinga kod nas?

– Industrija oglašavanja je najosetljivija na ovakvu vrstu ekonomskih potresa. Opšte je poznato da kada poslovni rezultat treba popraviti u periodima kada je prodaja u padu, klijenti se prvo odlučuju za smanjenje ili potpuno ukidanje marketing budžeta. Tako nešto se desilo i kod nas u drugoj polovini prošle godine. Takođe, svi marketing budžeti za ovu godinu su znatno smanjeni, tako da se može očekivati i da će se znatno smanjiti ukupno tržište usluga oglašavanja. Ovo će, svakako, pogoditi u velikoj meri i medije u Srbiji.

• Vaša agencija Kreativa se već nekoliko godina u Srbiji bavi direktnim marketingom. Kroz kakvu evoluciju je u Srbiji prošla ova marketinška disciplina prošlih godina?

– Direktni marketing je kod nas još u povoju u odnosu na visokorazvijene ekonomije kao što su SAD, Velika Britanija i Nemačka. Za ilustraciju, tržište usluga direktnog marketinga u Velikoj Britaniji je veće od poljoprivredne industrije ili turističke industrije u toj zemlji, pojedinačno posmatrano. Još jedan primer: u Nemačkoj građani primaju prosečno oko 60 pošiljki direktne pošte mesečno u svoje poštansko sanduče, dok je taj prosek kod nas veoma nizak – samo dve pošiljke.

Stvari se, svakako, razvijaju i kod nas u oblasti direktnog marketinga i svake godine sve je više firmi koje se specijalizuju za ovu vrstu delatnosti. To se odnosi na sve oblasti unutar industrije – direktna pošta, promocije na mestima prodaje, e-mail marketing, mobilni marketing, telemarketing, door-to-door marketing, database marketing, itd.Može se, takođe, pretpostaviti da će se ove oblasti još brže razvijati zbog povećane tražnje usled povećanja broja aktivnosti koje klijenti sprovode da bi pospešili prodaju.

Oblasti koje su se kod nas poslednjih godina najviše razvijale su direktna pošta, promocije na mestu prodaje i internet oglašavanje, koje ima revolucionarni uticaj na industriju direktnog marketinga. Internet je srušio granice među zemljama i tržištima. Marketing aforizam potrošač je kralj” nikada nije bio tačniji jer je sada potrošač informisaniji nego ikad i samim tim ima sve veću kontrolu proizvoda na tržištu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: