Predstavlјen projekat „Solarni paneli“ na benzinskim stanicama NIS-a

Ministarka Mihajlović i Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a

Ministarka Mihajlović i Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, obišla je 27. maja, u pratnji Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, benzinsku stanicu „Stari Banovci“ na autoputu Beograd-Novi Sad, kako bi se upoznala sa projektom uvođenja solarnih elektrana na benzinskim stanicama NIS-a. U okviru prve faze projekta NIS je postavio solarne panele na osam maloprodajnih objekata, uklјučujući i GAZPROM benzinsku stanicu „Stari Banovci“.

Tokom posete gosti su se upoznali sa osnovnim cilјevima i pokazatelјima projekta ugradnje solarnih panela koji omogućavaju proizvodnju električne energije na benzinskim stanicama NIS-a. Proizvedena električna energija najvećim delom će se koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom. Konkretno, u periodima kada je proizvodnja elektrane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu. Po istom principu, kada je proizvodnja nedovolјna, električna energija će se preuzimati iz mreže.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je Ministarstvo donošenjem Zakona o korišćenju obnovlјivih izvora energije stvorilo uslove da prvi put u Srbiji postoji institut kupca-proizvođača električne energije.

„U ovom poslu smo svi zajedno i nemoguće je napraviti rezultate na polјu energetske bezbednosti, stabilnosti i održivosti ukoliko nema partnerstva i zajedničkih projekata. Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada Srbije i NIS su partneri u sprovođenju procesa energetske tranzicije i nemoguće je zamisliti budućnost, a da ne razmišlјamo o tome kako da proizvedemo dovolјne količine energije iz čistih, obnovlјivih izvora. Ovo je i primer kako privredni subjekti u Srbiji mogu da obezbede energetsku dovolјnost, a NIS će samo na ovoj stanici ostvariti uštede od 15 odsto“, rekla je ona.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da je prioritet kompanije u ovom izazovnom vremenu da održi stabilno snabdevanje domaćeg tržišta, obezbedi nove izvore energije i ojača svoju energetsku efikasnost.

„Naš dalјi razvoj mora biti održiv, uz odgovoran odnos prema resursima i životnoj sredini. Želeo bih da istaknem da NIS nije uspešan samo u biznisu, već i kada je reč o poštovanju principa održivog razvoja. U aprilu smo objavili 12. verifikovani Izveštaj u ovoj oblasti i javnost obavestili o svojim poslovnim uspesima i načinu na koji ih ostvarujemo. Postavlјanjem solarnih elektrana na našim objektima mi nastavlјamo da sprovodimo svoju zelenu agendu i ulažemo u obnovlјive izvore energije. U tome imamo podršku naših partnera iz Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energet

Solarni paneli na benzinskoj stanici NIS-a u Starim Banovcima

Solarni paneli na benzinskoj stanici NIS-a u Starim Banovcima

ike sa kojima delimo iste cilјeve, a to su energetska stabilnost i ekološka bezbednost», istakao je Tjurdenjev.

Projekat izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana u maloprodajnoj mreži NIS-a predstavlјa pilot-projekat kompanije, u koji je uloženo više od 22 miliona dinara. NIS se na ovaj korak odlučio vodeći se principima održivog razvoja, kao i cilјevima korporativne zelene agende, koja podrazumeva ulaganje u obnovlјive izvore energije u cilјu smanjenja emisije uglјen dioksida i globalnog zagrevanja. Prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 MWh uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije uglјen dioksida od 375 tona.

Solarni paneli postavlјeni su na GAZPROM benzinskim stanicama „Krnješevci“, „Novi Beograd“ (bivša Dejton), „Stari Banovci“, „Prelјina 2“, „Velika Plana-autoput“, „Kragujevac 7 – Elektrošumadija“,  „Blok 45“ kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu „Gornji Milanovac 2“.

NIS ostaje posvećen nastavku ulaganja u zelenu energetiku i dalјu diverzifikaciju biznisa, a, između ostalog, kompanija razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, kao i u u skladištu derivata nafte u Novom Sadu.

 

Podelite ovaj tekst: