НИШКИ АТАРИ: Улог велики, зарада солидна

Надајући се доброј заради, воћари обнављају старе и формирају нове засаде, а у томе им помажу град Ниш, организације и удружења из области пољопривреде

niski-atariПородица Јована Петровића из Каменице надомак Ниша, познатог виноградарског села, имала је два и по хектара под лозом. Када су пропала пољопривредна предузећа, пре свега ПИК Ниш, Петровићи више нису имали коме да продају грожђе, па су искрчили виноград.

– Дошао сам у ситуацију да немам коме да продам грожђе. Једно време возио сам га у Крушевац и продавао га „Рубину“, то је било најближе место где сам могао да га продам. Био је то велики проблем. Моја породица се дуго бавила виноградарством. Док је био ПИК Ниш, ја сам са два и по хектара под лозом имао по петнаест хиљада марака годишње.Одједном, угасило се тржиште. Одвезем грожђе у Малчу, а човек ми каже – ја више не откупљујем. У таквој ситуацији морао сам да се оканем винове лозе, прича за Економетар овај воћар.

Јован сада покушава да пронађе нову шансу у воћарству, каже да се после свега не усуђује да поново сади лозу.

– Виноградарство је замрло и зато хоћу да засадим вишњу на два хектара. Био сам референт за возила у пошти, сада сам у пензији и хоћу да се посветим воћарству којим се, иначе, бавим последњих петнаест година. Имао сам шљиву, имам и вишњу на двадесет ари, али то је мало. Ако једна породица хоће да живи од воћа, мора да засади макар два-три хектара. Ево, сад крећем са вишњом, јер волим вишњу. Али, шта ако за годину дана стане и откуп вишње, где ћу ја са том вишњом. Садили би људи и винограде, али нема откупа, прибојава се Јован.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Председник ПКС посетио Неопланту
  • Прве стипендије Карлсберг и Дунђерски фондације
  • ПЕКАРСКА ИНДУСТРИЈА АС – БРАЋА СТАНКОВИЋ Хлеб Витас од наклијалог зрна пшенице без адитива и брашна, за здраву исхрану
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ СРБИЈА, ЗАДУЖЕН ЗА КОРПОРАТИВНО И ИНВЕСТИЦИОНО БАНКАРСТВО
  • ЕИБ Апекс кредитна линија за подршку предузећима
  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ БЕЗБЕДНОСТИ ОБЈЕКАТА, ИНФРАСТРУКТУРА, ЛИЦА И ПОСЛОВАЊА Најновија достигнућа у области безбедности
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Раст продаје и нето добити Атлантик групе
  • ФИЛИП КОТЛЕР, КЕВИН ЛЕЈН КЕЛЕР, МАЈА МАРТИНОВИЋ: УПРАВЉАЊЕ МАРКЕТИНГОМ (4) Развој нових производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2015.
Podelite ovaj tekst: