Niški gimnazijalci najbolja učenička kompanija

Kompanija „Green Grafitti” iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom 18. i 19. maja u Beogradu

Ovi srednjoškolci se bave proizvodnjom smese bogate gametima mahovine koja predstavlja ekološku zamenu za sprej grafite za zidove. Nišlije će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Berlinu.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Daether Studios” (Gimnazija „Vuk Karadžić“ iz Trstenika), dok su treći bili učenici iz kompanije „Paradajz” (Ekonomsko-trgovinska škola iz Kruševca).

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je prvog dana finala proizvode i usluge svojih kompanija, dok su drugog dana u Klubu poslanika prezentovali publici i žiriju svoje biznis planove.

Scenske prezentacije otvorili su Željko Sertić, ministar privrede, i Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta. Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg profesora godine (Ana Ivić Veljković iz Pravno-poslovne škole iz Niša) i za najboljeg poslovnog volontera (Snežana Stanojević iz Sosijete Ženeral banke).

Takmičenje je realizovala organizovala Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Sosijete Ženeral banke, Ministarstva omladine i sporta, programa Pokreni se za budućnost, Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Ministarstva privrede i kompanija BASF, Algotek i Ernst end Jang.

Podelite ovaj tekst: