NLB banka nagrađuje najbolje organske proizvođače hrane

NLB banka raspisala je konkurs 21. februara za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje i prerade organske hrane NLB organic.

Rok za prijave je 21. april, a pravo učešća imaju svi individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. Učešće je omogućeno i proizvođačima koji imaju grupni sertifikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje. Dodeliće tri nagrade za najbolje projekte u ukupnoj vrednosti od 1,5 miliona dinara. Prvoplasirani dobija milion dinara, dok će drugom i trećem projektu biti uručeni iznosi od 300.000 i 200.000 dinara.

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke rekao je da u Sloveniji trenutno devet odsto zemljišta pod organskom proizvodnjom, ali da im je cilj da dođu do 20 odsto. Srbija je dosta uradila u tom segmentu i prošle godine ostvarila oko 20 miliona evra izvoza.

– Organska proizvodnja sa jedne strane predstavlja veliki potencijal za ekonomiju Srbije, a sa druge je važno istaći da se radi o održivoj proizvodnji koja doprinosi zdravlju ljudi i očuvanju životne sredine. U svetu je sve traženija, a prema podacima Centra za istraživanje organske proizvodnje iz oko 180 zemalja uključenih u praćenje, sa 11 miliona hektara, koliko je pod organskom proizvodnjom bilo 1999. godine, u 2015. je ta površina dostigla više od 50 miliona hektara. U istom periodu, broj organskih proizvođača je sa 200.000 uvećan na oko 2,4 miliona, a tržište organske proizvodnje dostiglo je vrednost od 81,2 milijarde dolara, rekao je Greganović.

Ove godine akcenat je na malim proizvođačima koji su sertifikovani u okviru grupnih sertifikata i imaju ugovor sa nekim od organizatora proizvodnje, jer je njima podrška više nego potrebna.

Prof. dr Snežana Oljača, predsednica stručne komisije zahvalila se NLB banci na podršci organskim proizvođačima koji su, zahvaljujući nagradama, realizovali projekte koji su značajno doprineli razvoju njihove proizvodnje i napretku porodičnog posla.

U Srbiji ima oko 2.000 registrovanih organskih proizvođača, od kojih većinu čine kooperanti.

Podelite ovaj tekst: