Нови кредитни подстицаји

Из Фонда за развој у српску привреду биће 2006. године пласирано девет милијарди динара кредита, што је три милијарде више него у прошлој години.

novi-kreditni-podsticaji– Банкари најављују продужење рокова, краће процедуре и смањење камата

Мало је предузетника којима већ на старту није потребна кредитна подршка неке банке или фонда. А већини би највише одговарао кредит Фонда за развој Републике Србије, пошто овај фонд ниским каматама, од само једног до три процента годишње, помаже предузетницима да лакше започну бизнис. И у наредне три године ова институција биће усмерена на кредитирање малих и средњих предузећа, али са посебним акцентом на финансирање неразвијених општина, запошљавање радника и подстицање домаћих извозника.

Краткорочни кредити које одобрава Фонд, према речима Оливере Божић, директорке Фонда за развој, чак до шест пута су јевтинији од кредита у банкама, јер за коришћење кредита на шест месеци корисник плаћа ефективну каматну стопу од само 2,5 одсто. Код пословних банака би платио шест пута више, јер је месечна ефективна каматна стопа код банака на нивоу 2,0 до 2,5 одсто.

Улагања Фонда за развој

Из касе Фонда за развој домаћа привреда може да рачуна на девет милијарди динара ове године, што је за три милијарде динара више у односу на 2005. годину и то под још повољнијим условима. Камате ће се кретати од један до три одсто, уместо досадашњих један до пет процената.

– У овогодишњи развој малих и средњих предузећа уложићемо укупно око девет милијарди динара од чега ће у краткорочне кредите бити пласирано око милијарду и по динара. Највећа је тражња малих предузетника за инвестиционим кредитима који омогућавају отварање малих радњи у области старих и производних заната, а мање трговине. У инвестиционе кредите у овој години уложићемо 500 милиона динара. Форсираћемо и подстицати сектор услуга који може да поспеши развој мале привреде у Србији. Кредитна подршка и ове године биће усмерена на програме којима се подстиче равномернији регионални привредни развој, конкурентност, извоз и доприноси запошљавању, каже за Економетар Оливера Божић, директорка Фонда за развој Републике Србије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • И трагање за послом је посао
  • Донације за мала и средња предузећа још 2006.
  • Здравље у првом плану
  • Тржиште без институција
  • Традиција мајсторства
  • Цвета производња Јамахиних мотоцикала
  • Управљање у глобалном окружењу
  • Успешно заменили велике
  • Следећи број Економетра излази 7. марта 2006.
Podelite ovaj tekst: