Obeležen Dan informatičara Srbije

Dan informatičara Srbije obeležen je 18. novembra u Privrednoj komori Srbije, kao sećanje na taj dan 1960 godine, kada je promovisan računar CER 10, prvi domaći digitalni računar, proizveden u Institutu Mihajlo Pupin. Naša zemlјa je tada bila jedna od šest u svetu, gde su postojala znanja, interes države i potrebe da se proizvede digitalni računar

Obeležavanje Dana informatičara Srbije

IT sektor se po profitabilnosti svrstava u četiri vodeće delatnosti, sa stalnim rastom prihoda iznad proseka privrede. Glavni generator vitalnosti sektora u Srbiji je izvoz kompjuterskih usluga i on će 2019 iznositi 1, 3 milijarde evra. Da bi se dostigao izvoz softvera od dve milijarde evra, našoj zemlji nedostaje oko 20.000 programera.

Nikola Marković, predsednik Društva informatičara Srbije (DIS) je istakao da je unapređeno stanje informatizacije, poslednjih godina, kroz privatne inicijative i aktivnosti Vlade. Doneto je nekoliko propisa, unapređena nastava iz informatike, povećane kvote za studiranje informatike, uvedeni brojni novi servisi eUprave.

”Međutim, zakoni se sporo primenjuju, a tri  godine se čekaju izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama. Srbiji preti „digitalni jaz“. Nephodno je za 100 odsto povećati kvote za studiranje informatike, stimulisati procese masovne digitalizacije poslovanja, obezbediti uslove da IT paušalci ne odu u inostranstvo, kao i stimulisati primenu koncepta industrije.4.0.”, rekao je Marković.

Na skupu je predloženo intenziviranje primene IT standarda, podsticanje preduzetničkog duha mladih, unapređivanje naučnih radova u oblasti IT, razvoj primene ćirilice na internetu. DIS će o zaključcima informisati Vladu i nadležne institucije.

U Privrednoj komori Srbije uručene su plakete DIS-a za 2019. godinu. Priznanja su dobili BLINK.ING, za inovativni startap poduhvat, Krojačeva škola, za primenjen IT proizvod, Comtrade group, Comtrade distribution – Tesla Think Clearly platform, kao i dr Miloš Milić, za naučni rad iz oblasti informatike. Plaketa za kontinuitet u razvoju pravosudnog informacionog sistema dodeljenja je Ministarstvu pravde Srbije.

Podelite ovaj tekst: