Obeležen Nacionalni dan Švedske

Ambasada Švedske obeležila je Nacionalni dan Švedske u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 5. juna pod sloganom “NOWO VREME“. Slogan je kombinacija srpskih, engleskih i švedskih reči i simbolično predstavlja poruku mladima u Srbiji, Švedskoj i u svetu, da je vreme da se mladima omogući da budu nosioci zajedničke budućnosti.

Potpis Jan Lundin, Milica Lundin i Joakim Vern
Foto Z.Petrović

Mladi ljudi najviše mogu doprineti da se ostvari 17 održivih ciljeva Agende 2030, koji se odnose na iskorenjivanje siromaštva i gladi, pružanje jednakih šansi svim građanima na zdravlje i obrazovanje, očuvanje i zaštitu životne sredine.

„Za Švedsku su ovi ciljevi veoma važni u njenoj spoljnoj politici, jer Švedska želi da bude lider u implementaciji Agende 2030, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou. Zato se zahvaljujemo Razvojnom programu UN (UNDP) u Beogradu koji nam je pomogao da danas, na ovoj proslavi Nacionalnog dana Švedske, istaknemo 17 održivih ciljeva kao jedan od najvažnijih pravaca razvoja našeg sveta” rekao je Jan Lundin, ambasador Švedske.

Programom „NOWO VREME“ ambasada Švedske će od jeseni usmeriti svoje aktivnosti na održivi razvoj, ekologiju, organsku proizvodnju hrane, saradnju sa mladima, podsticaj mladim preduzetnicima i podršku ženskom liderstvu, kao i na podršku Srbiji u tim oblastima, da se prevaziđu izazovi i pronađu novi oblici saradnje i rešenja.

Veliki deo izazova podudara se i sa potrebama Srbije u okviru reformi na putu ka članstvu u EU. Švedska tradicionalno i nesmanjenim tempom podržava Srbiju na tom putu, što se ogleda i u tome da je od 2001. godine uložila više od 200 miliona evra u razvojne projekte sa Srbijom.

“Osim dugogodišnje odlične saradnje dve zemlje, podrška Švedske Srbiji ogleda se i kroz uspešno poslovanje inovativnih i održivih švedskih kompanija u Srbiji. Tu je i švedska podrška zelenoj ekonomiji Srbije, jer upravo zelena ekonomija lako može postati deo svetle budućnosti srpske privrede” rekao je ambasador Lundin.

Značajnu partnersku podršku obeležavanju Nacionalnog dana Švedske, osim Razvojnog programa UN, dali su i zlatni sponzori proslave: IKEA, Securitas i Medicon, kao i rekordan broj drugih švedskih kompanija koje sa uspehom posluju u Srbiji: TetraPak, Atlas Copco, Emric, AstraZeneca, Volvo, Bisnote, Transcom, Husquarna, Absolut, Oriflame, ABB, Verisec, Systemair, Scania, Swedish Match, SKF, Svensk Honungsförädling.

Podelite ovaj tekst: