Održivost u kompaniji Henkel: Dobri rezultati i vodeća pozicija

„U 2016. godini još jednom smo poboljšali naše rezultate na polju održivosti i postigli konkretne rezultate. Naši napori da povećamo održivost ogledaju se u izvanrednim rezultatima koje smo postigli na međunarodnim rejting listama i indeksima“, izjavila je Katrin Menges, izvršni potpredsednik za ljudske resurse i predsednica Saveta održivosti u kompaniji Henkel.

„Želimo da doprinesemo postizanju globalne održivosti međunarodne zajednice i ciljeva za očuvanje klime. Kako bismo to uradili, primenjivaćemo održivost u našem celokupnom lancu vrednosti. Postavili smo sebi visoke ciljeve: želimo da postanemo kompanija koja dugoročno brine o klimi, kao i da nastavimo da još više doprinosimo društvenom napretku“.

Stvaranje održive vrednosti

Cilj dugoročne strategije održivosti kompanije Henkel je „ostvariti više sa manje“. Henkel želi da stvori održivu vrednost – za klijente i potrošače, kao i celokupno društvo, dok istovremeno namerava da značajno poboljša iskorišćenost svojih resursa, utrostručujući svoju efikasnost na tom polju do 2030. godine.

U prošloj finansijskoj godini, kompanija je još jednom postigla konkretan napredak ka dostizanju svojih prelaznih ciljeva za 2020. godinu u odnosu na 2010. godinu.

Potrošnja energije i emisije CO2 po toni proizvoda smanjile su se za 22 odsto, količina generisanog otpada po toni proizvoda smanjena je za 26 odsto, dok je potrošnja vode po toni proizvoda opala za 23 odsto. Ciljevi za 2020. godinu za ova tri parametra su smanjenja od 30 odsto. Zaštita na radu (za milion radnih sati) do sada je poboljšana za 17 odsto sa ciljem povećanja od 40 odsto za 2020. godinu, dok je neto prodaja po toni proizvoda povećana za 8 odsto sa ciljem da se povećanja za 22 odsto do 2020. godine u odnosu na 2010. godinu.

Uopšteno gledajući, Henkel je uspeo da značajno poboljša odnos između ostvarene vrednosti i ekološkog otiska za 42 odsto u odnosu na početnu 2010. godinu, a do 2020. godine, kompanija planira da poveća efikasnost iskorišćenja svojih resursa za 75 odsto.

Potvrđena vodeća pozicija na rejting listama i indeksima

Henkelovo održivo poslovanje i nastojanja impresionirali su i stručnjake za održivost, rejting agencije i tržišta kapitala, te je Henkel, između ostalog, uvršten u Dau Džons (Dow Jones) Svetski indeks održivosti (DJSI World), kao i indekse FTSE4Good, STOXX Global ESG Leaders, Euronext Vigeo World 120, Global Challenges i MSCI World ESG Index. Kompanija takođe zauzima 15. mesto na listi „100 najodrživijih globalnih korporacija“ prema izboru medijske i investicione konsultantske firme Corporate Knights. Prema rejtingu kompanija Oekom Research i Sustainalytics, Henkel je prepoznat kao vodeća kompanija u svom sektoru.

Zaposleni imaju ključnu ulogu u napretku

Kako bi osnažio svoju vodeću poziciju na polju održivosti u budućnosti, Henkel je definisao jasne prioritete: pored daljeg ojačavanja osnova kroz još efikasnije održivo poslovanje, kompanija namerava da poboljša angažovanost svojih zaposlenih po pitanju održivosti. „Naši zaposleni imaju ključnu ulogu u dodatnom napretku koji ostvarujemo na polju održivosti,“ rekla je Katrin Menges.

„Do danas, preko 10.000 zaposlenih su već završili obuke kako bi postali ambasadori održivosti i pridobili neophodno znanje da približe svojim kolegama, dobavljačima, potrošačima ili čak deci u školama, značaj održivosti. Vrlo smo ponosni na njihovu veliku posvećenost i želimo da nastavimo da je podržavamo i nadograđujemo. Naš cilj je da svi zaposleni u kompaniji Henkel budu ambasadori i aktivni zagovarači veće održivosti.“

Očuvanje klime na duge staze

Jedan od prioriteta kompanije Henkel jeste maksimiziranje uticaja na održive aktivnosti, uključujući i ambiciozni cilj da postane kompanija posvećena očuvanju klime. Do 2030. kompanija planira da smanji uticaj svoje proizvodnje na životnu sredinu za 75 odsto.

„Postići ćemo ove ambiciozne ciljeve, samo ukoliko napravimo značajne promene i postignemo napredak u celom lancu – od naših dobavljača do naših potrošača,“ rekla je Katrin Menges. Primera radi, Henkel je sebi postavio cilj da pomogne svojim kupcima i potrošačima da uštede 50 miliona kubnih tona CO2 do 2020. godine. Ciljevi kompanije u oblasti društvenog napretka fokusiraće se konkretno na poboljšanje prihoda, prilika za razvoj za žene i devojke, kao i na socijalne standarde za radnike u lancu proizvodnje. 

Sveobuhvatni digitalni izveštaj

Godišnji Izveštaj o održivosti kompanije Henkel glavni je izvor podataka u pogledu ciljeva za održivost i učinkovitost kompanije. Prošle godine, kompanija Henkel objavila je svoj 25. Izveštaj o održivosti u štampanom i digitalnom izdanju, da bi od sada svi naredni izveštaji o tome bili dostupni samo u digitalnom izdanju u vidu interaktivnog dokumenta sa mnogim linkovima i detaljnim informacijama prilagođenih korisnicima, kao i kompaktnijem formatu namenjenom široj ciljnoj grupi. Objavljen zajedno sa Godišnjim izveštajem, Izveštaj o održivosti pruža sveobuhvatne informacije u pogledu poslovanja, zaštite životne sredine i društva.

Podelite ovaj tekst: