OKO VATRE – IZLOŽBA ANDREJA KONOPEKA U NLB GALERIJI

U NLB Galeriji sinoć otvorena izložba mladog umetnika Andreja Konopeka, u organizaciji Kuće umetnika Pigmalion i NLB banke. Izložba je jedna od pet ovogodišnjih koje su usmerene na promociju mladih srpskih umetnika

Andrej Konopek

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke je izrazio zadovoljstvo što je NLB Galerija, otvorena u junu 2017. godine, već postala mesto u kome umetnost živi i što je u prilici da otvori već petnaestu izložbu u ovom prostoru. On se posebno zahvalio Ambasadi Republike Slovenije, koja je od nedavno počasni pokrovitelj NLB Galerije.

»Ciklus Oko vatre pred nama , nastao u periodu od nekoliko proteklih godina , u formalnom smislu, odaje evoluciju u pravcu minimalizacije odnosno sažimanja kako linije, osnovnog umetnikovog izražajnog sredstva, tako i kompozicije koja se koncentriše glavnog događaja, referirajući ka umetnosti baroka i projektovane dramske tenzije, koja se širi iz imaginarnog epicentra. Same kreature su postale agilnije, obuzete međusobnim dodirima, probojima u tkivo onog drugog, kao da se iz latentne težnje stvara još veća potreba za kontaktom, a potom iz dodira novi talas spajanja. Ma kako se reflektovao osećaj bola i povređivanja, agresije na momente, novi crtački imaginarijum Andreja Konopeka , obogaćen i smelom implementacijom tehnike ulja na kaširanom papiru (čime se brišu granice između medija crteža i slikarstva)  zrela je projekcija paralelne realnosti u kojoj se, nesvesni svojih poriva i njihovih posledica, i sami krećemo« rekla je o radovima Andreja Konopeka Mirjana Bajić, istoričar umetnosti.

Radove Andreja Konopeka u NLB Galeriji možete pogledati do 2. decembra u NLB Galeriji, u Bulevaru Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu.

Podelite ovaj tekst: