Omogućiti slobodan ulaz građana Rumunije u pogranične opštine

Socijalno-ekonomski savet Srbije uputio je Vladi Srbije dve inicijative za izmenu zakona, kojima bi se popravio položaj preduzeća, posebno domaćih pravnih lica u oblasti otkupa sekundarnih sirovina i preduzeća u pograničnom području sa Republikom  Rumunijom.

Sa sednice SES-a

Inicijative su pokrenute na predlog Unije poslodavaca Srbije, na sednici SES-a koja je  održana 27. juna u prostorijama Trayal korporacije u Kruševcu. Sednici kojom je predsedavao predsedavajući SES-a Miloš Nenezić, prisustvovali su ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Inicijativa za izmenu zakona o porezu na dobit pravnih lica odnosi se na pravna lica koja se bave preradom sekundarnih sirovina i otpada. Prema važećim propisima, domaća preduzeća u ovoj oblasti obavezna su da plaćaju porez po odbitku, zbog čega se sakupljačima sekundarnih sirovina i otpada više isplati da sirovine prodaju stranim firmama. Posledica je da su prodavci stimulisani da izvoze otpad, čime se direktno smanjuje promet domaćih preduzeća, posledično i BDP, odnosno broj radnih mesta u Srbiji. Samo za jednog prerađivača otpada izgubljena vrednost prerade iznosi više od 226 miliona evra za period od 2016. do 2020. godine.

Druga inicijativa SES-a je predlog da se državljanima Republike Rumunije omogući režim ulaska u Republiku Srbiju bez ograničenja, u dubinu do 30 kilometara. Ograničenjem kretanja rumunskih državljana, koje je uvedeno zbog pandemije kovida, naneta je velika šteta privredi pograničnih opština: Velikog Gradišta, Golupca, Kladova. Preduzeća u ovim zajednicama dobrim delom žive od prometa koji ostvare rumunski građani, a samo u opštini Kladovo njihova potrošnja na dnevnom nivou iznosila je oko 50.000 evra.

Socijalno-ekonomski savet je zatražio i da se otvori javna rasprava o Zakonu o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, smatrajući da postoje mnoga otvorena pitanja i nedoumice u vezi sa primenom ovog akta.

Redovna 104. sednica Socijalno-ekonomskog saveta održana je u prostorijama Trayala, korporacije koja upravo obeležava 132 godine rada. Povodom ovog jubileja Trayal će danas, u Kruševcu otvoriti novi pogon za proizvodnju eksploziva.

Podelite ovaj tekst: