OTP banka planira dalje širenje poslovanja u Srbiji

OTP banka želi da u Srbiji ima značajnu ulogu, kakvu ima u Mađarskoj, i da kreditiranjem doprinosi jačanju srpske ekonomije, najavio je Šandor Čanji, generalni direktor OTP banke u Mađarskoj, koji je na čelu te grupacije punih 27 godina.

Šandor Čanji, 27 godina na čelu OTP Grupacije

On je novinarima iz Srbije koji su posetili centralu OTP banke u Budimpešti rekao da je ta banka u prošloj godini bila najbrže rastuća banka među vodećim evropskim zahvaljujući jakom organskom rastu i akvizicijama, a samo u 2018. njen rast bio je za 13 odsto veći nego drugih bankarskih grupacija.

“OTP je na srpsko tržište došla akvizicijom tri banke u 2005. i 2006. godini, ali je akvizicija Vojvođanske banke 2017. godine učvrstila put profitabilnom poslovanju. U poslednje dve godine OTP banka u Srbiji brzo rasla na organskom i na neorganskom nivou. Podaci banke pokazuju da je sa 20 odsto organskog rasta OTP banka u Srbiji jedna od najbrže rastućih banaka OTP grupe u ovoj godini”, istakao je Čanji.

Prema njegovim rečima, OTP je u Srbiji banka srednje veličine ali da “banka želi da raste jer je Srbija na dobrom političkom i ekonomskom putu, što pokazuju podaci o smanjenju nezaposlenosti”.

“Bilo bi dobro za ekonomski prostor Srbije, Hrvatske i celog okruženja, da se zajedno razvijamo. Kada bi se naše zemlje još bolje ekonomski povezale, jer mi pojedinačno nismo veliki, bili bismo tržišno veoma značajan međunarodni igrač, posebno u proizvodnji hrane. Takve su prilike da možemo da formiramo jedan zajednički agrarni prostor. Srbija je obećana zemlja, u kojoj je dobro ulagati u poljoprivredu. Recimo potencijal ima i vinogradarstvo a potrebno je da razvijate i gajite svoje autohtone sorte, ali je potreban i snažan marketing”, objasnio je on.

Čanjaji, koji je i predsednik OTP grupe, naglasio da se OTP banka na stres-testu finansijskih sistema i institucija našla među deset najboljih banaka u Evropi.

Podelite ovaj tekst: