Otvoren prvi Poljoprivredni klub u Srbiji

Poljoprivredni klub Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otvoren je 18. jula u zgradi Uprave za agrarna plaćanja u Beogradu, uz finansijsku pomoć i stručnu podršku Vlade Ruske Federacije i Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija (UN).

Sa otvaranja kluba: Aleksander Averčenkov, Branislav Nedimović i Aleksandar Čepurin (sleva nadesno)

Ovaj, kao i drugi klubovi koji će biti otvoreni širom Srbije, biće mesto na kojem će se okupljati poljoprivredni proizvođači, stručnjaci, predstavnici institucija, udruženja, prerađivača i drugi u lancu poljoprivrede da bi razmenjivali iskustva, razgovarali o primeni najboljih praksi, povezivanju sa bankama, osiguravajućim kućama, boljem nastupu na tržištu, aktivnijem učestvovanju u donošenju odluka.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je rekao da je Poljoprivredni klub platforma koja će podržati suštinu poljopivrede –stvaranje dodate vrednosti.

”U moderno opremljenom prostoru će se organizovati predavanja, konferencije, okrugli stolovi, projekcije, seminari, konferencije sa kapacitetom do 70 učesnika, pregovori. U klubu će postojati mogućnost održavanja dva do šest simultanih sastanaka, panel diskusije, konferencije za medije, edukativni programi za bržu prodaju robe na stranim tržištima i brojne druge aktivnosti”, rekao je Nedimović.

On je istakao da je posao ministarstva da sagleda širu sliku tržišta i integriše oblasti u svojoj nadležnosti, da zatvori krug od primarne proizvodnje do prerađivačke industrije i plasmana i promocije proizvoda, kao i da bude servis i pomoć polјoprivrednicima i prerađivačima, da prepoznaje i stvara prilike u polјoprivredi.

Ministar je naglasio da je Srbija u proteklih 10 godina izvezla 15 puta više voća na teritoriju Ruske Federacije u odnosu na 2006. godinu.

Klub je bio neophodan poljoprivrednicima koji nemaju svoje komore.

Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji je istako da je u poslednjih pet godina uvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju dvostruko smanjen, ali je uvoz iz Srbije u Rusiju u istom periodu povećan skoro dva puta.

Prema njegovim rečima, izvoz iz Srbije u Rusiju je 2012. godine iznosio 156 miliona dolara, a 2016. godine 283 miliona dolara. Važno je da se pronađu takve oblasti u polјoprivredi u Srbiji koje će omogućiti veći izvoz.

”Ukupan izvoz iz Rusije je prošle godine iznosio 17 milijardi dolara, a očekujemo da ćemo u naredne tri, četiri godine svake godine ostvarivati porast izvoza u iznosu od jedne milijarde dolara. Imajući u vidu klimu u Rusiji, nama uvek trebaju vino, maline, jabuke i drugi proizvodi i želeli bismo da udeo Srbije u izvozu u Rusiju raste iz godine u godinu”, rekao je Čepurin.

On je naveo da je ruska strana zainteresovana i za uvoz organskih proizvoda iz Srbije. UNDP proučava perspektive povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i postoji mogućnost zajedničke proizvodnje semena i poljoprivredne mehanizacije.

Aleksander Averčenkov, menadžer Fonda za razvoj Regionalne Kancelarije UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država u okviru Programa za razvoj UN je rekao da je otvaranje Poljoprivrednog kluba deo trogodišnjeg projekta koji će trajati do 2019. godine u Srbiji, a sredstva namenjena za realizaciju projekata iznose 1,5 miliona dolara.

Podelite ovaj tekst: