Partnerstvo za pacijenta

Sarajevo 30. maj 2016.

Više od 120 stručnjaka okupilo se prvi put u Bosni i Hercegovini na međunarodnoj konferenciji „Partnerstvo za pacijenta“, koju je povodom Međunarodnog dana podizanja svesti o kliničkim istraživanjima organizovala kompanija Hoffman La Roche u saradnji sa strukom. Konferenciju su otvorili Nj.E. Heinrich Mauer, ambasador Švajcarske, prof. dr Sebija Izetbegović, direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, i domaćin Dr Adnan Filipović, direktor kompanije ROCHE d.o.o. – ROCHE Ltd., Bosna i Hercegovina.

partnerstvo-za-pacijenta

– Univerzitetski klinički centar Sarajevo, sa visokim stepenom ekspertize na polju medicinskih nauka i visokim standardima ima potencijal, ali i tendenciju da postane najveći i najvažniji klinički centar u regionu. On je nezamjenjiv partner u svakoj ozbiljnoj, dugoročnoj strategiji uvođenja poboljšanja na polju medicinskih nauka, ali i zdravstvenog sektora u celini. Klinička istraživanja su integralan deo ovog procesa, tokom kojih pacijenti dobijaju vrhunsku negu i terapiju, dok u isto vrijeme istraživači dobijaju nova saznanja i upotpunjuju svoju ekspertizu, izjavila je profesorka dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica UKCS-a.

Ona je dodala da su uspesi koji je navela važni, ali je potrebna strateška promena. Više napora treba uložiti kako bi se poboljšao kvalitet i efikasnost medicinskih istraživanja i kliničkih studija širom zemlje.

– Bez istraživanja, nema inovacija ni napretka. Ova konferencija, koju je organizovao Roche, potvrdila je važnost provođenja kliničkih istraživanja u zemljama u razvoju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Imali smo priliku čuti o iskustvima zdravstvenih radnika u sprovođenju kliničkih studija, i možemo sa ponosom potvrditi da su one bile visokog kvaliteta, i sa izvanrednim rezultatima, kao i klinička istraživanja sprovedena u EU ili SAD-u., izjavio je dr Adnan Filipović, generalni direktor ROCHE d.o.o.– Roche Ltd.

On je istakao da tokom 18 godina svojih aktivnosti, Roche BiH podržavao je i medicinska istraživanja i razvoj zdravstvenog sistema, a dali su podršku svima koji su željeli da se uključe u sprovođenje kliničkih istraživanja, u šta smo uložili preko 40 miliona KM u Bosni i Hercegovini. Napravili smo više od 35 kliničkih istraživanja, u kojima je učestvovalo više od 1.000 pacijenata.

– Kompanija Roche predstavlja jednu od vodećih švicarskih kompanija, i jedna od vodećih snaga istraživanja. Ali, ovdje nije riječ samo o kompaiji Roche, nego i o uticaju kliničkih istraživanja, što nam omogućava napredak u oblasti medicine. Dobri rezultati imaju za cilj dobrobit pacijenata. Svi trebamo raditi na podizanju svijesti o bitnosti kliničkih istraživanja, izjavio je Nj.E. Heinrich Maurer, ambasador Švajcarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini.

– Prilikom sprovođenja kliničkih istraživanja u razvijenim zemljama, i zemljama u razvoju, kao što je Bosna i Hercegovina, nema i ne sme biti nikakve razlike u primjeni etičkih standarda i najviših kvaliteta. „Želim naglasiti da su klinička istraživanja bitna za Bosnu i Hercegovinu isto toliko koliko su bitna i za Kanadu, kao visoko razvijenu zemlju, iz koje ja dolazim. Veoma je važno je da se tokom kliničkih istraživanja sprovode isti standardi osiguranja kvaliteta, koja se poštuju i u tzv. „prvim zemljama“,“ izjavio je dr John Shepherd, profesor iz Opšte bolnice u Vankuveru. Ovaj jedinstven događaj je okupio učesnike, kako iz kompanije Roche tako i predstavnike zdravstvenih i medicinskih institucija iz EU, Balkana, Istočne Evrope i Bliskog Istoka.

Podelite ovaj tekst: