Peti AFA Samit ženskog liderstva

Tradicionalni, peti AFA Samit ženskog liderstva, se ove godine održava 20. i 21. oktobra u interaktivnom 3D prostoru.

Eminentni govornici iz celog sveta adresiraće važnost usvajanja novih veština, kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se suočavaju svi, a posebno žene na tržištu rada, imajući u vidu da će između 50 i 200 miliona žena na svetu ostati bez posla ukoliko ne izvrši potrebnu tranziciju i ne stekne dodatna, pre svega tehnološka, znanja i veštine (izvor McKinsey).

Osim prisustva sjajnim izlaganjima, publika će imati priliku da poseti virtuelne štandove, umreži se i razmeni utiske o temi u specijalno dizajniranom prostoru za networking i ovom prilikom AFA poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće na Samitu putem sajta wls.afa.co.rs

Centralna tema ovogodišnjeg samita je „Budućnost žena na radnom mestu“, sa posebnim fokusom na veštine i znanja koje će žene morati da usvoje kako bi (p)ostale mobilna, tehnološki i digitalno edukovana, konkurentna radna snaga u digitalnoj civilizaciji.

Globalne tektonske promene koje inovacije i tehnologije donose na tržište rada, vrtoglavo pojačane pandemijskom situacijom, utiču na svaku poru društva i ekonomije, a posebno se odražavaju na položaj žena. Po ovogodišnjem izveštaju „Globalni rodni jaz“ Svetskog ekonomskog foruma, koji obuhvata istraživanje iz 156 zemalja, beleži se značajan korak unazad kada se radi o smanjenju rodnog jaza. Istraživanje pokazuje da se vreme potrebno za globalno eliminisanje rodnog jaza povećalo sa ranije predviđanih 99,5 na čak 135.6 godina. Kada je u pitanju smanjenje rodnog jaza u ekonomiji, situacija je još drastičnija – biće potrebno još 267,6 godina do ekonomske ravnopravnosti muškaraca i žena.

“Cilj ovogodišnjeg AFA Samita ženskog liderstva je da petu godinu zaredom okupi relevantne govornike iz celog sveta, „donese“ globalne trendove i probudi svest o tome kako inovacije i tehnologije utiču na položaj žena na tržištu rada, kakvu budućnost ženama donosi digitalna ekonomija i koliko je značajno da se rodne predrasude u STEM sferama eliminišu”, izjavila je programska direktorka Samita, Žaklina Kušić Nikolić.

“Nove tehnologije pružaju nesagledive mogućnosti svima koji na vreme prepoznaju neophodnost agilnosti i fleksibilnosti i usvoje nova znanja i veštine. Međutim, za žene je fleksibilnost dodatni izazov, budući da provode tri puta više vremena radeći neplaćene kućne poslove. Neophodnost da se ove statistike izmene i da se izgradi društvo jednakih mogućnosti su zajednička odgovornost svih nas, muškaraca i žena, kako bismo kreirali srećnije i dokazano uspešnije društvo, o čemu svedoči istraživanje kompanije Deloitt, koje pokazuje da organizacije sa inkluzivnom kulturom imaju 2x veću šansu da ispune finansijske ciljeve, 3x veću mogućnost efikasnosti; 6x više šansi za inovativnost i agilnost; 8x veću verovatnoću postizanja boljih poslovnih rezultata,” zaključila je Kušić Nikolić.

Drugi put zaredom, preteći događaj AFA samita biće Girls Hack – virtuelni hakaton za studentkinje  sa tehničkih, biznis i umetničkih fakulteta koje će dva dana raditi na kreiranju rešenja za prevazilaženje izazova u Health Tech oblasti. Studentkinje će na rešenju raditi u mešovitim timovima i uz podršku mentorki iz velikih tehnoloških kompanija, upravo sa ciljem da se mlade generacije osnaže da ravnopravno učestvuju u kreiranju digitalne budućnosti kroz STEAM oblasti. AFA ovom prilikom poziva sve zainteresovane studentkinje da se prijave i osiguraju svoje mesto na virtuelnom hakatonu prijavom putem AFA sajta.

Samit ženskog liderstva je jedan od glavnih regionalnih događaja AFA- all for all organizacije, ustanovljen 2017. godine, sa idejom da poveže lidere iz različitih oblasti, kako bi zajedno podizali svest i radili na rešavanju bitnih i hitnih tema i doprinosili iznalaženju inovativnijih rešenja za razvoj ekonomije i društva u kome će žene biti podjednako uključene. I ove godine, Samit ženskog liderstva se održava pod pokroviteljstvom USAID-a u sklopu šireg projekta WeFounders, koji AFA sprovodi u saradnji sa Impact Hub-om Beograd.

AFA je globalna zajednica posvećena ekonomskom osnaživanju žena, njihovoj profesionalnoj afirmaciji, kao i povezivanju i aktivnom uključivanju u kreiranje budućnosti i društva jednakih mogućnosti.

Podelite ovaj tekst: