Peti forum socijalnih inovacija

Iako socijalna preduzeća pozitivno utiču na društvo i obezbeđuju inovativna i održiva rešenja za brojne izazove, ona se i dalje suočavaju s nedovoljno podsticajnim okruženjem za još intenzivniji razvoj i još jači uticaj.

Neven Marinović

Ovo je jedan od ključnih zaključaka regionalne konferencije Forum socijalnih inovacija koja je održana 17. maja, u Beogradu. Smart kolektiv, organizator Foruma, predstavio je 4-godišnji plan za razvoj okvira za preduzetničku filantropiju i poboljšanje uslova za stvaranje još veće društvene odgovornosti.

Paktičari i stručnjaci iz regiona i Evrope diskutovali su o inovativnim rešenjima za socijalne izazove i o kreiranju mehanizama za povećanje uticaja i održivosti socijalnih preduzeća u regionu i centralnoj i istočnoj Evropi. Svi su se složili da je jedan od najvećih izazova za razvoj socijalne ekonomije u Srbiji dostupnost izvora finansiranja, jer pristup tradicionalnim finansijskim tržištima nije omogućen svim pravnim licima i startapima.

„U istraživanju koje smo sproveli 2017. godine, dve trećine socijalnih preduzeća istaklo je kao ključni izazov nedostatak izvora finansiranja, a polovina njih potrebu da imaju pristup kreditima. Zato ćemo, uz pomoć EU i USAID-a, zajedno sa Erste Bankom i drugim partnerima iz privatnog sektora raditi na kreiranju finansijskih mehanizama i fondova koji će razumeti potrebe ovih preduzeća i dati im adekvatnu podršku“, rekao je Neven Marinović, izvršni direktor Smart kolektiva.

Sa panela

„Forum socijalnih inovacija postao je ključan datum u kalendaru socijalnog preduzetništva, posebno u regionu centralne i istočne Evrope. Globalna mreža socijalnog preduzetništva (GSEN) – koja teži tome da pruži najbolju moguću podršku socijalnim preduzećima kroz mrežu od 60 posrednika u 70 zemalja sveta – ponosna je što podržava ovaj skup i ukazuje na potencijal centralne i istočne Evrope za globalnu socijalnu ekonomiju“, rekao je Piter Ptaško, direktor GSEN.

Ovogodišnji Forum socijalnih inovacija organizovao je Smart kolektiv, uz podršku USAID i Evropske unije. Konferencija je organizovana u partnerstvu s Forumom za odgovorno poslovanje, Fondacijom Ana i Vlade Divac, Trag fondacijom, Fondacijom Katalist, Srpskim filantropskim forumom i Privrednom komorom Srbije, u saradnji s Erste Bank, Timom za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, Euclid Network i Global Social Entrepreneurship Network.

Podelite ovaj tekst: