Peti izbor za EY Preduzetnika godine

U petoj godini programa, za izbor EY Preduzetnika godine 2016 prijavilo se 32 kandidata iz 29 kompanija, koje posluju u sedam industrija u 14 gradova Srbije.

Sa najave izbora za EY Preduzetnika godine 2016, u Privrednoj komori Srbije

Ove kompanije zapošljavaju više od 1.500 ljudi, a samo u 2015. godini ostvarile su ukupne prihode od preko 100 miliona evra, što je u odnosu na 2012. godinu prosečan rast od preko 60 odsto.U istom periodu broj zaposlenih povećan je u proseku za preko 75 odsto.

„Uvidevši potrebe sektora MSP, Vlada Srbije je prošle godine i pokrenula program podrške ovom sektoru privrede. U cilju povećanja konkurentnosti domaćih preduzetnika na lokalnom i stranom tržištu, pokrenut je nov vid komunikacije sa državom što im je omogućilo neophodne resurse za razvoj njihovog poslovanja.

Prethodnu godinu koju je obeležio niz konstruktivnih dijaloga, nastavljamo uz podršku sa oko 18 milijardi dinara sredstava iz budžeta, koja će biti dodatno pojačana novim načinima i izvorima finansiranja uz pomoć evropskih fondova i programa“, istakla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede za MSP, 26. januara,u Privrednoj komori Srbije.

Za najboljeg preduzetnika u 2016. godini prijavilo se najviše kandidata od 2012. godine, kada je revizorsko konsultantska kompanija EY pokrenula ovaj globalni program i u Srbiji, s ciljem da promoviše preduzetnički duh i inicijativu i odaje priznanje ljudima koji su postigli uspeh svojom upornošću, vizijom i inovativnošću.

„Izuzetno sam ponosan na činjenicu da u godini kada slavimo dvadeset godina poslovanja kompanije EY u Srbiji možemo da obeležimo još jedan jubilej – pet godina od osnivanja programa EY Preduzetnik godine. Od 2012. godine, imali smo priliku da se upoznamo sa poslovanjem 120 kompanija iz najrazličitijih industrija, koje su samo u 2015. godini ostvarile prihod od preko 630 miliona evra. Takođe, ove kompanije su na kraju 2015. godine imale više od 11.000 zaposlenih.“ izjavio je Ivan Rakić, generalni direktor kompanije EY u Srbiji.

Privredna komora Srbije, kroz različite programe i usluge, podržava preduzetničke kompanije i mala i srednja privredna društva, od podsticaja za osnivanje kompanija, do podrške u prevazilaženju izazova u poslovanju, povezivanju sa poslovnim partnerima i razvoju do  ozbiljnih kompanija konkurentnih na tržištu, kakve su i dobitnici priznanja „EY preduzetnik godine“.

”Privredna komora Srbije pokrenula je kampanju „Srbija, zemlja uspešnih priča“, da  promoviše najuspešnije, kojih u Srbiji ima mnogo, jer su oni podsticaj budućim preduzetnicima i koristim priliku da pozovem kompanije da iskoriste i ovaj vid podrške PKS, rekao je Aleksandar Kemiveš, direktor Odeljenja za strateško planiranje razvoj i analize PKS.  

Generalni sponzor programa EY Preduzetnik godine je Prokredit banka, a podršku programu pružaju Ministarstvo privrede, Radio Televizija Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

„Podrška razvoju domaće privrede je jedan od glavnih ciljeva sa kojim Prokredit banka već više od deceniju i po posluje u Srbiji. Tokom svih ovih godina uvek smo bili tu da domaće privrednike saslušamo, razumemo i posavetujemo kako da svoje poslovne planove realizuju na najbolji i najpovoljniji način. Izuzetno mi je drago da su mnoge preduzetničke radnje koje su pre deset i više godina svoje prve poslovne korake učinile uz saradnju sa našom bankom danas ozbiljne kompanije i to ne samo na domaćem već i na regionalnom tržištu. U godinama koje dolaze, Prokredit banka će nastaviti da podstiče i podržava rast i razvoj domaćeg preduzetništva, kao i da preduzećima u Srbiji pomaže da budu još konkurentnija, inovativnija i uspešnija“, izjavio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora Prokredit banke.

Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano 23. februara u hotelu Hajat u Beogradu, a naš predstavnik će konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2017. godine.

Više informacija o programu EY Preduzetnik godine na http://www.ey.com/CS/en/Home/Serbia-EoY-candidates

Podelite ovaj tekst: