Planira se rast, ali uz pandemiju, inflaciju i probleme u snabdevanju

I dok Međunarodni monetarni fond u svom poslednjem izveštaju piše da zbog neizvesnosti oko pandemije i sledeće godine treba stimulisati građane i privredu dodatnim paketima pomoći, Fiskalni savet ocenjuje da u Srbiji praktično prestaje potreba za daljim pružanjem budžetske podrške privredi i domaćinstvima, jer se privreda još tokom ove godine vratila na pretkrizni nivo

Džerom Pauel, šef američkih Federalnih rezervi (Fed), zaoštrio je retoriku. I to je sve što bismo, kada je o globalnim ekonomskim prognozama reč, trebalo da znamo za sledeću godinu. Jer, kad šef Feda zaoštri retoriku, nakon toga vrlo često dolazi i zaoštravanje mera američke monetarne politike.

Prvi čovek američke centralne banke donedavno je govorio kako je inflacija privremena i kako će se sredinom sledeće godine vratiti u ciljane okvire. Međutim, međugodišnja inflacija u novembru dostigla je 6,8 odsto, što je najveći rast cena u Americi u poslednje četiri decenije.

Bivši američki ministar finansija Lari Samers, koji je još na početku 2021. godine upozoravao da će nam se zbog ogromnog štampanja novca dogoditi inflacija kakvu nismo videli za života, sada poručuje da je za restriktivne mere već kasno.

Sa druge strane, oni koji su na početku godine smatrali da je ova inflacija benigna i dalje to tvrde. Nobelovac Pol Krugman jedan je od njih.

Kada je pre nekoliko nedelja objavljen alarmantan izveštaj, prema kome je inflacija u novembru bila rekordnih 6,8 odsto, Krugman je u svojoj kolumni u Njujork Tajmsu napisao kako “u tom izveštaju nije bilo ničega što bi sugerisalo da inflacija ubrzano raste”. Međutim, i Krugman je malo zaoštrio retoriku pa je dodao kako u istom dokumentu nije bilo “ništa što bi utešilo one koji su se nadali da će inflacija nestati u narednih nekoliko meseci”. Ali ništa se važno nije dogodilo, i dalje tvrdi Krugman.

I pojedini ekonomisti u Srbiji pitaju se treba li ovdašnja centralna banka da poveća referentnu kamatnu stopu (koja trenutno iznosi jedan odsto), ako je međugodišnja inflacija u oktobru dostigla 6,4 odsto, što je najviši nivo još od 2013. godine.

Slaviša Tasić, urednik biltena Tržišno rešenje, smatra da u uslovima de facto fiksnog kursa, NBS to još ne treba da radi.

A šta je to nedavno rekao šef Feda Džerom Pauel, zašto je to uznemirilo finansijska tržišta, kao i kakve to veze ima sa nama?

Početkom ovog meseca rekao je kako je “ekonomski oporavak snažan, a inflatorni pritisci veliki”. Istovremeno, objavio je da je Fed smanjio otkup državnih i hipotekarnih obveznica, koje su tokom krize predstavljale instrument za oživljavanje ekonomije tokom pandemije. Uz to, najavio je da će ovaj program, umesto u junu, biti okončan i ranije u proleće, ako inflatorni pritisci i dalje budu jaki.

Foto: Pixabay

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • Od Rimskog prava do danas najisplativije je ulaganje u nekretnine
 • POČINJE PRIMENA IZMENA ZAKONA USVOJENIH U PROŠLE DVE GODINE: Koje su računovodstvene i poreske izmene u 2022.
 • NOVI TRENDOVI RAZVOJA LIZINGA: Lizing u doba korone
 • IVAN STOJANOVIĆ, DIREKTOR MARKETINGA I PRODAJE ZA POSLOVNE KORISNIKE U TELENORU: Nudimo „ključ u ruke“ za prelazak na novi model fiskalizacije
 • MILENKO JANKOVIĆ, DIREKTOR MOL SRBIJA: Pripremili smo se za primenu regulative o biogorivima
 • LJUBIŠA VELJKOVIĆ, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA MILENIJUM OSIGURANJA: Regionalni razvoj je strateška orijentacija naše grupe
 • ŽIVKO MUKAETOV, GENERALNI DIREKTOR I PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA KOMPANIJE ALKALOID: Nastavićemo sa ulaganjem u ljude, nove tehnologije, istraživanje i razvoj
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Svoju odgovornost dokazujemo konkretnim aktivnostima
 • JAN–VILEM DOKHEJR, GENERALNI DIREKTOR KOMPANIJE DELEZ SRBIJA: Povećavamo ulaganja u prodavnice, ljude i usluge
 • HENKELOVA FABRIKA U KRUŠEVCU JEDNA OD NAJSAVREMENIJIH: Primenili smo principe Četvrte industrijske revolucije
 • TRŽIŠTE NAFTE I DALJE IZLOŽENO POTRESIMA: Novi soj – nova nestabilnost
 • TV SLIKE I PRILIKE: Srpski praznični jelovnik
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2022.
Podelite ovaj tekst: