Pobednici takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja – BBICC 2019

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja Belgrade Business International Case Competition (BBICC) 2019  je kanadski univerzitet Wilfrid Laurier University. University of Porto iz Portugala osvojio je drugo mesto, a treće mesto još jedan kanadski univerzitet Concordia University

Predstavnici pobedničkih timova

Ophir Rotem, studentkinja Univerziteta u Floridi, dobila je priznanje najboljeg prezentera na celom takmičenju. Sedmo svetsko studentsko takmičenje u rešavanju poslovne studija slučaja BBICC završeno je 13. aprila.

Ukupno 20 studentskih timova sa univerziteta iz 13 različitih zemalja, među kojima su Amerika, Australija, Kanada, Rusija, Švajcarska, Kina i Tajland, odmerilo je snage u rešavanju tri poslovne studije slučaja na ovogodišnjem Belgrade Bussines International Case Competition. Takmičenje je održano od 7. do 13. aprila u Beogradu u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i studentske menadžment organizacije Case Study Club.

Studenti su imali priliku da reše tri studije slučaja koje su zadale tri različite kompanije. Prvu studiju slučaja dala je kompanija TeleGroup. Kompanija TeleGroup je učesnicima dala zadatak da istraže različite upotrebe inovativnog sistema za praćenje ljudi i poslovnih sredstava. Takmičari su dobili zadatak da definišu strateški i egzekucioni plan ovog biznis modela, kao i da daju predlog pilot tržišta i plan skaliranja do 2021.

The Coca-Cola Company je dala drugu malu studiju slučaja u kojoj je zadatak odrediti brend strategiju za njihov novi brend Adez, koji je nedavno lansiran na centralno i istočnoevropsko tržište. Adez je piće na biljnoj bazi, što predstavlja relativno novu kategoriju proizvoda u ovom delu Evrope. To je bio poseban izazov za takmičare – sastavljanje inovativne strategije za jedan inovativni brend. Studenti su imali pet sati da osmisle najbolja rešenja za ove studije slučaja.

Poslednju, veliku studiju slučaja zadala je kompanija Saga. Kompanija Saga New Frontier Group zadala je takmičarima zadatak da definišu strategiju za ulazak jednog od njihovih softverskih rešenja, a to je četbot Weaver, na odabrano inostrano tržište.

Takmičari su imali zadatak i da definišu industriju u kojoj bi se ovo rešenje moglo primeniti, uključujući i ciljnu grupu, način prodaje i promocije rešenja, model prihoda kao i ostale komponente uspešno formirane strategije za ovo rešenje.

Podelite ovaj tekst: