Podrška ulaganju francuskih investitora u srpske startape

U Srbiji je u aprilu pokrenuta inicijativa French Tech Beograd, koja trenutno okuplja 12 startap kompanija, a čiji je cilj dalji rast i jačanje u digitalnom ekosistemu Srbije. Namera je da se privuče što više francuskih investitora da ulažu u srpske startape i omogući razvoj novih tehnologija u Srbiji i Francuskoj

Predstavljanje French Tech zajednice u ambasadi Francuske u Srbiji

Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, istakao je značaj ove inicijative za Francusku, ali i za Srbiju.

”Za našu zemlju razvoj ekonomije i digitalne tehnologije veoma su važni. Zato je Francuska 2014. godine pokrenula inicijativu French Tech, koja okuplja veliki broj startapa, kompanija iz oblasti digitalnih tehnologija i njihovo grupisanje i povezivanje. Danas postoji 38 French Tech zajednica u Francuskoj, 48 u celom svetu. Te zajednice danas postoje i u najrazvijenijim gradovima sveta – Šangaju, Sao Paolu, Los Anđelesu, Berlinu. Ove godine French Tech zajednica osnovana je i u Srbiji, jer je zemlja ogromnih mogućnosti kada je reč o razvoju inovativnih i digitalnih tehnologija”, rekao je Mondoloni, na predstavljanu French Tech zajednice 12. juna u ambasadi Francuske u Srbiji.

On je ukazao i na veliki značaj Francusko srpske privredne komore za pokretanje ove incijative u Srbiji.

Nenad Popović, ministar za inovacije Srbije i Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije naglasio je da naša zemlja i Francuska obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa.

”Sa Francuskom imamo odličnu privrednu saradnju, a sada otvaramo i jedan novi put u razvoju saradnje u oblasti digitalizacije i inovativnih tehnologija. Srbija je potpuno okrenuta digitalizaciji i inovacijama, pa smo u 2018. godini prvi put imali izvoz evra IT usluga, proizvoda i servisa u iznosu od 1,15 milijardi evra. Podaci za prvi kvartal 2019. pokazuje da smo ostvarili rast izvoza IT usluga i servisa od skoro 40 odsto, što pokazuje da ćemo krajem sledeće godine doći do cifre od dve milijarde evra izvoza. Zato je IT industrija najjača snaga Srbije i u njoj postoji najveći potencijal i mogućnost za saradnju sa Francuskom”, istakao je Popović.

Nenad Popović je rekao da je u poslednje dve godine budžet Vlade Srbije za ove namene povećan 10 puta i da očekuje će se taj tempo i nastaviti. On je pozvao i sve članice French Tech inicijative u Srbiji da se prijave za sve konkurse koji postoje preko Fonda za inovacionu delatnost, ali i za projekte koje vodi Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

Mogućnosti za finansiranje i dobijanje sredstava je mnogo i postoje šanse za pokretanje i razvoj startap kompanija u Srbiji.

Nikola Rabrenović, predsednik French Tech inicijative u Srbiji rekao je da u našoj zemlji ima 12 kompanija u okviru ove zajednice.

”Planiramo da privučemo što veći broj srpskih, ali i francuskih kompanija. Želimo da se upoznamo sa akterima digitalne privrede u Srbiji, te da organizujemo njihovo povezivanje sa francuskim kompanijama i investitorima. Zato će i jedna od naših prvih misija biti da pozvemo francuske investitore da dođu i ulažu u startape u Srbiji. Cilj French Tech inicijative je pospešivanje i razvoj novih tehnologija u Srbiji i Francuskoj”, istakao je Rabrenović.

Podelite ovaj tekst: