Pokret „NESALOMIVI“ se širi velikom brzinom

Nešto više od tri nedelje od kako je Hemofarm fondacija u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije pokrenula kampanju sa ciljem podizanje svesti o očuvanju mentalnog zdravlja i osnaživanje osoba sa depresijom, pokretu „NESALOMIVI“ se priključuje sve veći broj institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca. Svi imaju zajednički cilj, da osveste ovaj problem i aktivnim angažovanjem daju svoj doprinos u očuvanju mentalnog zdravlja.

U okviru kampanje obezbeđen je besplatan SOS broj broj 0800 001 002, putem kog građani mogu potražiti stručnu pomoć. Broj poziva građana je veliki, što dodatno potvrđuje procene stručnjaka prema kojima sve veći broj ljudi pati od stresa, anksioznosti i depresije, ali i ukazuje na alarmantnost situacije i neophodnost uključivanja celog društva.

Usled velikog broja poziva građana, a sa ciljem da se svima pruži potrebna pomoć, pored stručnjaka iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac i Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, koji  od samog početka kampanje odgovaraju na pozive građana, podršku putem SOS linije pružaće i stručnjaci  Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Kovin, kao i Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Sveti Vračevi“. U narednom periodu očekuje se dodatna podrška većeg broja relevantnih institucija radi ostvarenje zajedničke misije, daljeg širenja pokreta i sve snažnijih doprinosa borbi protiv depresije.

„Još uvek u našoj, ali i u drugim sredinama, postoji  stigma prema psihijatrijskim stanjima i duševnim bolestima. Stoga su i javljanja psihijatru uglavnom ograničena na nužnost. Trenutak u kojem se trenutno nalazi ceo svet, promenila je život i ljudsko funkcionisanje na mnogo nivoa. To ne može a da se ne odrazi na mentalno stanje/zdravlje čoveka. SOS linije su i ranije postojale za određene kategorije problema, i u okvirima tih kategorija pokazale se veoma značajnim i korisnim. U ovoj situaciji, značajno je da svaki pojedinac zna da postoji neko ko u svakom trenutku može da ga sasluša, pruži potrebnu podršku i usmeri savetima. Osim ličnog osećaja sigurnosti i olakšanja, ovo osnažuje i osećaj zajedništva koji je svakako kompromitovan dugotrajnom obavezom fizičkog distanciranja i posledičnim socijalnim izolovanjem,“ izjavila je Dr Tatjana Voskresenski, direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “ Dr Slavoljub Bakalović”, Vršac.

„Naša bolnica se vrlo rado priključila Kampanji Hemofarm fondacije u želji da damo svoj doprinos ublažavanju posledica po mentalno zdravlje izazvanih pandemijom Covid-19. Činjenica da su se građani javljali, tražili podršku i savet stručnjaka, ukazuje na potrebu društva za pomoći i većoj dostupnosti službi za zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama. Ovo je posebno važno za pojedince koji su osetljiviji, ranjiviji, nesigurniji i samim tim, podložniji anksioznom i depresivnom reagovanju, bilo na objektivnu pretnju (kakva jeste pandemija Covid-19), bilo na opštu atmosferu koja prati pandemiju i koja je dobrim delom kreirana neodgovarajućim pristupom pojedinih medija, kao i različitih društvenih mreža,“ istakao je Dr Milan Stanojković, v.d. direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici.

„Podrška stručnjaka i šire društvene zajednice neophodna je za smanjenje mentalnih oboljenja. Zbog toga je neophodno podići svest šire društvene zajednice o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, edukovati javnost o osnovnim simptomima, apel alarmima, rizicima i rizičnim grupama. Osobe koje imaju dijagnozu nekog psihijatrijskog poremećaja, žive sa stigmom koju ona sa sobom nosi i što ponekad može da predstavlja, teret veći i od samog psihičkog poremećaja. Depresiju karakterišu veoma neprijatna osećanja srama, krivice, bezuspešnosti, beznadežnosti, bezvrednosti, te osećaj lične neadekvatnosti i kao takva za pojedinca koji se suočava sa ovim poremećajem, predstavljaju izvor ogromnog bola i patnje. Sve navedeno upućuje na zaključak da je osobama koje imaju ovakve ili slične mentalne probleme neophodna pomoć i podrška i zdravstvenih stručnjaka i šire društvene zajednice i zbog toga smo se mi priključili pokretu NESALOMIVI svesni povećanog broja osoba sa depresivnim simptomima kao posledice jedne od najvećih kriza javnog zdravlja koju je izazvao Covid-19“, rekla je Jovanka Petrović, specijalista psihijatrije i vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Kovin.

„Teška, pandemijska vremena bude ono najbolje u nama, zbog toga smo svim srcem podržali kampanju za očuvanje mentalnog zdravlja, borbu protiv depresije i stigme – Nesalomivi i dali svoj doprinos kroz uključivanje u rad SOS linije 0800 001 002“, rekao je dr Jovan Milovanović, direktor  Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Sveti Vračevi, Novi Kneževac.

Osim SOS linije građanima je dostupna i e-mail podrška, a svi kojima je potrebna pomoć i podrška pitanja mogu poslati putem e-mail adrese podrska@nesalomivi.rs . Zbog sve većeg broja upita, pojačan je i tim stručnjaka koji odgovara na mejlove.

Kampanju su do sada podržale Vlada Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, ključne institucije iz oblasti zdravstva – Ministarstvo zdravlja Srbije, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” Vršac, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin, Specijalna bolnice za psihijatrijske bolesti „Sveti Vračevi“, Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, Klinika za kariohirurgiju Kliničkog centra Srbije, kao i Univerzitet u Beogradu.

Zajedničkoj borbi protiv depresije priključile su se Ambasada SR Nemačke u Srbiji, poslovne asocijacije AHK Srbija i AmCham Srbija, nevladine organizacije koje pružaju psiho-socijalnu podršku stanovništvu – Društvo grupnih analitičara Beograd, Društvo psihoanalitičkih psihoterapeuta, Centar „Srce“, mreža Naum, pokret Za Tebe #VaznoJe, Srpski filantropski forum, Beogradski fond za političku izuzetnost, Građanske inicijative, Centar E8, organizacija AISEC, Mikser festival, Naxis taksi i mnogi dr. Snažna podrška pokretu stiže i od kompanija Telekom Srbija i Alma Quattro.

Ukoliko već niste, priključite se pokretu za borbu protiv depresije „NESALOMIVI“ na pokret@nesalomivi.rs. Kada smo zajedno, ništa nas ne može slomiti!

 

 

Podelite ovaj tekst: