Poljoprivredna platforma AgriSens dobitnik nagrade Aurea 2017

Kompanija Logit Solutions dobitnik je nagrade za investiciju godine Aurea 2017, koju poslovni portal eKapija dodeljuje devetu godinu zaredom. Nagradu je pobedniku uručio Željko Sertić, direktor Razvojne agencije Srbije, 5. aprila.

Željko Sertić uručio je nagradu Milanu Dobroti, direktoru Logit Solutions-a

Kompanija Logit Solutions razvila je jedinstvenu tehnološku platformu AgriSens, za obradu snimaka i analizu podataka sa poljoprivrednih površina, koja u osnovi ima različite informatičke tehnike. Slike sa poljoprivrednih površina prikupljaju se dronovima ili drugim letelicama, a zatim obrađuju u softveru omogućavajući poljoprivrednicima da uz minimalne troškove, bez potrebnih veština za rukovanje savremenom tehnologijom, dobiju konkretne i upotrebljive informacije o kvalitetu setve i zasada, očekivanom prinosu, područjima ugroženim različitim oblikom stresa kod biljaka.

”Nagrada je za našu kompaniju značajno priznanje, koje pruža dodatnu sigurnost da smo u našem poslovnom poduhvatu i razvoju softverskih i tehnoloških proizvoda na pravom putu. Komercijalna upotreba bespilotnih letelica, kao nova grana industrije, nosi brojne neizvesnosti u dinamici razvoja tržišta i opravdanosti investicije, pa iako naših 1.000 korisnika širom sveta, u više od 40 zemalja, svedoče o uspešnosti ideje i investicije, tehnologija je tek u začecima i prestavlja globalnu inovaciju. Čvrsto verujemo da je spoj grana informacionih tehnologija, poljoprivrede i komercijalne upotrebe dronova garant daljem uspehu našeg proizvoda i usluga, a nagrada “Aurea” je još jedan u nizu dokaza koji to potvrđuju”, rekao je Milan Dobrota, generalni direktor kompanije Logit Solutions.

Ove godine među nominovanim kompanijama više nego do sada je bilo startap preduzeća, što najavljuje bolje dane za preduzetništvo u Srbiji.

Milica Milosavljević, glavna i odgovorna urednica eKapije, istakla je da je u užem izboru bilo osam izuzetno kvalitetnih projekata, čije vreme tek dolazi.

”Ovogodišnji pobednik, platforma AgriSens, pravi je primer da postoji sve veće interesovanje za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje primenom IT rešenja, što će u budućnosti postati i neophodno. Oni su i pravi dokaz kako mala domaća firma može uspešno parirati svetskoj konkurenciji – Logit je jedna od svega pet kompanija na svetu, koja se bavi razvojem ovakve vrste softvera. Čestitam laureatima i svim nominovanima, koji su pokazali da našoj zemlji ne nedostaje inovacija i dobrih ideja”, rekla je Milica Milosavljević.

Dobitnici priznanja sa Zdravkom Lončarem, direktorom eKapije i Željkom Sertićem

Pored glavne nagrade, eKapija je dodelila i dva specijalna priznanja: priznanje za inovativnost dobila je kompanija Eton digital za društvenu tržnicu organske hrane OrganicNet, dok je priznanje za društvenu korisnost pripalo kompaniji Weiss Light za fabriku LED sijalica u Ugrinovcima.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za investiciju godine Aurea plasiralo se još pet projekata: PetroSOLAR – Inteligentni mobilijar na solarnu energiju, VisMedic – Internet platforma za telemedicinu, Elektrovat – Primena najbolje prakse u izgradnji MHE Beli kamen, Hydrogen Technologies – Mašina za dekarbonizaciju SUS motora vodonikom i OnoBikes – Električni bicikl Archont.

O dobitniku glavne nagrade Aurea 2017 i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je sedmočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs

Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Podelite ovaj tekst: