Poseta visoke poslovne delegacije Kine i Hong Konga daje impuls mogućnostima za saradnju i investicije u Srbiji

Zajednička poslovna delegacija Kine i Hong Konga boravi u trodnevnoj poseti Beogradu koja je posvećena razgovorima o mogućnosti saradnje i plasiranja investicija u Srbiji.

Sun Tong

U sklopu misije koju su zajednički organizovali Biro za trgovinu i ekonomski razvoj specijalnog administrativnog regiona Hong Konga (PARHK) i Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine, našu zemlju je posetilo 70 investitora i poslovnih eksperata iz Kine i Hong Konga. Među delegatima se nalaze i stručnjaci iz oblasti finansija, konsaltinga, arhitekture, energetike, građevinarstva, prava, računovodstva, transporta, logistike i drugih sektora.

Na današnjoj konferenciji održanoj ovim povodom, viši saradnik za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije Nemanja Jevtović predstavio je članovima delegacije ekonomsku perspektivu i investicione mogućnosti u Srbiji, dok su predstavnici vodećih srpskih kompanija govorili o svojim infrastrukturnim projektima. Organizovane su i posebne biznis sesije, sa ciljem da se gosti iz Kine i Hong Konga upoznaju sa potencijalnim poslovnim partnerima u našoj zemlji.

Generalni direktor Sektora za Tajvan, Hong Kong i Makao u Ministarstvu trgovine Narodne Republike Kine, Sun Tong, izrazio je tokom radnog ručka zadovoljstvo prvom posetom Srbiji, naglasivši da su Kina i Srbija u prethodnom periodu ostvarile najbolju poslovnu saradnju do sada.

„Došli smo da bismo proširili saradnju u okviru inicijative ’Pojas i put’, budući da Srbija ima veoma bitan geografski položaj, kao most između istoka i zapada“, rekao je Tong, najavivši brojne zajedničke projekte srpskih i kineskih kompanija u oblastima trgovine, investicija i infrastrukture, gde je primetan trend ubrzane saradnje.

Kineske kompanije su angažovane na velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji, dok kompanije iz Hong Konga pružaju usluge iz oblasti informacionih tehnologija, bankarstva, konsaltinga itd. Na skupu je istaknuto da postoje značajne mogućnosti za proširenje ove vrste saradnje na srpskom tržištu, što pruža perspektivu i za veće učešće domaćih kompanija u velikim investicionim projektima.

Zamenik komesara u Birou za realizaciju projekta „Pojas i put“, trgovinu i razvoj PARHK-a, Kora Ho stavila je u svom govoru fokus na saradnju u okviru inicijative Pojas i put.

„Saradnja na inicijativi ’Pojas i put’ otvara novo razdoblje u jačanju trgovinskih odnosa između naših dveju zemalja i predstavlja potencijal za razvoj investicionog ciklusa u Srbiji “, istakla je Ho i dodala da su, pored početka izgradnje pruge Beograd – Budimpešta, na kome su zajednički angažovane kineske i srpske kompanije, u toku i pripreme za izgradnju srpsko-kineskog industrijskog parka. Takođe, Ho je dodala da Hong Kong može predstavljati ulaznu tačku za srpske kompanije ka azijskom tržištu, dok se obim poslovne saradnje može razvijati kroz zajednički know how i razmenu tehnologija.

Kora Ho

Stiven Lijang, pomoćnik izvršnog direktora Saveta za trgovinski razvoj Hong Konga (STRHK), poslovne asocijacije koje organizuje posetu kineske delegacije, istakao je ulogu Hong Konga u razvijanju poslovnih perspektiva Kine na globalnom planu, uključujući i Bliski istok, budući da je oko 60% kineskih investicionih projekata povezano sa Hong Kongom.

„Hong Kong pruža usluge visokog kvaliteta koje predstavljaju podršku projektima u okviru inicijative „Pojas i put“. Naša podrška uključuje finansiranje infrastrukturnih i građevinskih projekata i pružanje niza profesionalnih usluga, uključujući dju dilidžens, računovodstvo i osiguranje, kao i upravljanje rizikom i rešavanja sporova“, rekao je Lijang.

Tokom posete Srbiji, članovi kineske delegacije su posetili radove na projektu Kostolac B i na deonici autoputa Е 763 tj. Koridora 11, obavivši razgovore sa brojnim srpskim privrednicima. Pored toga, poslovna delegacija Kine i Hong Konga uputila je poziv Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije da uzvrati posetu.

Trgovinske veze između Hong Konga i Srbije razvijaju se već niz godina. Hong Kong je tokom 2018. godine u Srbiju izvezao robu u vrednosti većoj od 139 milijardi američkih dolara, dok je uvoz premašio 12 milijardi američkih dolara.

Sa stanovišta kineskih investitora, Srbija se sve više posmatra kao pogodna destinacija za investicije, zahvaljujući sve većem broju projekata povezanih sa inicijativom „Pojas i put“ u ovom regionu. Kumulativno, kineske strane direktne investicije u Srbiji u 2017. godini dostigle su gotovo 170 miliona američkih dolara*, a brojni projekti su u pripremi.

Podelite ovaj tekst: