Poskupeo lešnik u Turskoj

Udruženje proizvođača lešnika saopštilo je da se, na osnovu istraživanja Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, ali i upoređivanjem cene lešnika u okruženju, može zaključiti da je cena od hiljadu dinara, odnosno devet evra po kilogramu (u prodaji na malo) odavno prevaziđena i da se u narednom periodu može očekivati samo njen dalji rast na tržištu Srbije, ali i regiona

Pad proizvodnje lešnika u Turskoj, koja je najveći svetski proizvođač i izvoznik, izazvao je nagli rast cene koji ugrožava industriju čokolade. U martu su četiri okruga u crnomorskom regionu Turske (Giresun, Trabzon, Rize i Ordu), u kojima se nalazi najveća proizvodnja lešnika u zemlji, bili pogođeni vremenskim neprilikama, što je dovelo do uništenja dela žetve.

Godišnje se u Turskoj proizvede oko 590.000 tona lešnika, odnosno tri četvrtine svetske proizvodnje, ali bi ove godine rod mogao da padne na 370.000 tona. To je već izazvalo skok cena za skoro 80 odsto. Prošle godine cena kilograma lešnika kretala se oko šest turskih lira (manje od dva evra).

Podelite ovaj tekst: