Potrošači u Centralnoj i Istočnoj Evropi sve više koriste digitalne tehnologije

Masterpass će se uskoro implementirati na tržištima Austrije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Ispitanici iz Srbije, 89 odsto njih očekuje da digitalni servisi počnu da se primenjuju u svim oblastima života

masterpass-logoIstraživanje Uticaj inovacija kompanije Mastercard pokazalo je da 60 odsto potrošača u Centralnoj i Istočnoj Evropi koristi aplikacije za digitalna plaćanja, a da većina ispitanika (80 odsto) posmatra mobilne uređaje, tablete i telefone, kao alternativu platnim karticama. Istraživanjem je obuhvaćeno 10 različitih zemalja Centralne i Istočne Evrope i pokazuje da je opšti stav prema digitalizaciji pozitivniji u ovom regionu nego u Zapadnoj Evropi. Većina potrošača (preko 70 odsto) su zadovoljni digitalizacijom i imaju bolje mišljenje o uticaju inovacija na društvo od ispitanika u Zapadnoj Evropi. Ispitanici u Srbiji, 89 odsto njih očekuje da će digitalne usluge igrati sve važniju ulogu u svakodnevnom životu, a 63 odsto navodi da inovacije imaju pozitivan uticaj na razvoj društva.

„Kompanija Masterkard je pokrenula niz uspešnih projekata u celoj Centralnoj i Istočnoj Evropi kako bi se postavile osnove za nove platforme za mobilno plaćanje. Potrošači su spremni za početak nove ere digitalnih plaćanja”, rekao je Brajan Moris, direktor sektora za inovativna plaćanja za CEE region u kompaniji Mastercard.

Potrošači u Centralnoj i Istočnoj Evropi kao da su zalepljeni za pametne telefone.

Prosečno vreme provedeno u korišćenju pametnog telefona tokom radnog dana je 4,1 sat, pokazalo je istraživanje Uticaj inovacija. U zapadnoj Evropi, prosek je samo 3,3 sata. Ispitanici u Bugarskoj priznali su da, u proseku, na svojim uređajima provode više od pet sati! Kada je reč o Srbiji, pametni telefon je najčešće korišćen uređaj, što je navelo 91 odsto ispitanika, a prosečno korišćenje iznosi pet sati dnevno. Istraživanje je pokazalo da 56 odsto ispitanika uglavnom koristi pametne telefone, 22 odsto koristi kompjutere, 19 odsto laptop i dva odsto tablete.

Pored standardnih internet funkcijama kao što je i-mejl, skoro 90 odsto ispitanika u Centralnoj i Istočnoj Evropi koristi pretraživanje interneta, a aplikacije za društvene medije, četovanje i onlajn kupovina su najpopularnije digitalnih usluga. U Srbiji, situacija je slična, 97 odsto ispitanika svakodnevno pretražuje internet, 92 odsto šalje i-mejlove, 88 odsto koristi društvene mreže, 87 odsto četuje onlajn, a 81 odsto ispitanika proverava vremensku prognozu. Srbi smatraju da su putovanja, hotelijerstvo i ugostiteljstvo oblasti u kojima postoji dovoljno digitalnih usluga. To je potvrdilo njih 69 odsto. Oni bi želeli da ima više digitalnih inovacija u segmentu javnog obrazovanja (62 odsto), javnog prevoza (54 odsto) i drugih vrsta prevoza i zdravstva (37 odsto).

Ispitanici u regionu kažu da je sigurnost bankovnog računa na vrhu liste prioriteta, kada je reč o plaćanjima. Zaštita ličnih podataka je na drugom mestu „Zemlje Centralne i Istočne Evrope predvode u inovacijama. Već smo implementirali Masterpass na šest tržišta, u Češkoj, Mađarskoj, Izraelu, Poljskoj, Rumunijii Slovačkoj, a uskoro ćemo to uraditi i u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji “, rekao je Džordž Sajmon, predsednik CEE divizije.

masterpass-grafika

Podelite ovaj tekst: