FONDACIJA ALEK KAVČIĆ DOBILA JOŠ JEDAN SUDSKI SPOR PROTIV IK KLETT

PRIVREDNI APELACIONI SUD POTVRDIO DA FONDACIJA ALEK KAVČIĆ IMA PRAVO DA PROMOVIŠE BESPLATNE UDŽBENIKE

Privredni apelacioni sud pravosnažno je presudio u korist Fondacije Alek Kavčić po tužbi IK Klett kojom se potvrđuje ranija odluka Privrednog suda u Beogradu da Fondacija ima pravo da promoviše besplatne udžbenike u javnosti, navedeno je u saopštenju medijima 18. marta 2024.

Kako se ističe, ovom odlukom Privrednog apelacionog suda, potvrđeno je pravo Fondacije Alek Kavčić da predstavlja besplatne udžbenike u javnosti preko platforme besplatnabiblioteka.com čime je još jednim dobijenim sudskim procesom zaustavljeno diskreditovanje i osporavanje rada Fondacije na uvođenju besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji.

„Ova odluka Privrednog apelacionog suda važna je i zbog toga što je potvrđeno da Fondacija Alek Kavčić ne može da bude konkurent privrednom društvu u smislu Zakona o trgovini jer je sud utvrdio da cilj Fondacije nije ostvarivanje dobiti dok privrednom društvu jeste, ali i da upotreba udžbenika u školi nije jedini razlog što neko koristi udžbenike, čime se indirektno potvrđuje da pojam udžbenika nije nužno vezan za primenu u školamaˮ, izjavio je osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić.

Osnivač Fondacije dodao je da se ovom i ostalim dobijenim presudama u korist Fondacije jača poverenje ne samo lokalne zajednice već i samih roditelja i nastavnika u opravdanost korišćenja besplatnih udžbenika Fondacije Alek Kavčić, za čiju upotrebu u nastavi je odobrenje dobijeno i od Ministarstva, a koji su jednaki ili i bolji u odnosu na one skupe.

 Izdavačka kuća Klett nema pravo žalbe i obavezuje se po presudi da plati troškove suđenja Fondaciji Alek Kavčić u vrednosti od preko 600.000 dinara.

Podelite ovaj tekst: