Privredna komora osniva sekciju za mlade preduzetnike

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) osnovaće, u prvom kvartalu 2021. godine sekciju za mlade preduzetnike sa ciljem pomoći početnicima u biznisu i startapovima da prevaziđu izazove u poslovanju, saopšteno je danas.

Sekcija će se osnovati i radi boljeg razumevanja položaja mladih i stvaranja kvalitetnih uslova za njihovo zapošljavanje.

„Cilj nam je da unapredimo svest o značaju razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji, da mlade što više podstaknemo da, nakon završetka formalnog obrazovanja uđu u preduzetničke vode i započnu sopstveni posao“, rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Prema njenim rečima, na taj način se može doprineti povećanju zaposlenosti i ekonomskom osnaživanju mladih i njihovoj motivaciji da ostanu u svojoj zemlji.

„Poseban fokus biće na procesima digitalizacije bez kojih je nezamislivo moderno poslovanje, a rad Sekcije biće usmeren i na podršku mladima da digitalizuju poslovne procese kako bi njihovi biznisi bili konkurentni i održivi“, objasnila je Simanić.

Ideja je da Sekcija okupi mlade ljude do 35 godina starosti, kao i startapove, a aktivnosti će biti usmerene na promociju preduzetništva i preduzetničkog duha, edukaciju, unapređenje znanja i veština, navedeno je u saopštenju PKS-a.

PKS će, radi okupljanja i regionalnog umrežavanja što većeg broja omladinskih asocijacija, uskoro potpisati memorandume o saradnji sa fondacijom „Mozaik“ i jednom od najvećih regionalnih organizacija mladih preduzetnika „Lonac“, koji imaju više od 40.000 članova.

U saopštenju PKS-a se navodi da prema istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) „Mladi i preduzetništvo“ procenat nezaposlenih mladih iznosi oko 20 odsto od ukupnog nezaposlenog stanovništva.

Podelite ovaj tekst: