ProCredit banka odobrava kredite za mašine i opremu uz bespovratne pozajmice države

ProCredit banka je počela sa prijemom i obradom zahteva domaćih preduzeća, zainteresovanih za izuzetno povoljne kredite za nabavku novih mašina i opreme, uz bespovratne pozajmice države od čak 25 odsto

Ovi investicioni krediti dostupni su privrednicima u ProCredit banci, jer je Ministarstvo privrede i ove godine izabralo ovu banku za svog partnera u Programu podrške malim preduzećima, u okviru kog će država odobriti domaćim preduzećima bespovratne pozajmice u iznosu od dve milijarde dinara.

Programom je predviđeno da za nabavku proizvodne opreme, preduzeća obezbede najmanje pet odsto sredstava od vrednosti opreme koja se kupuje, da iz budžeta Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava (maksimalno pet miliona dinara), a da ostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom banke.

Korisnici bespovratnih sredstava mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP). Sredstva iz ovog programa koristiće se za investicije u nabavku nove proizvodne opreme i mašina, kupovinu transportnih sredstava koja su uključena u proizvodnju, za investicije u nabavku novih delova, specijalizovanih alata za mašine i drugih kapitalnih dobara, kao i za nabavku građevinske mehanizacije, ali i mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.

”Interesovanje za ovim kreditima je uvek veliko, što je razumljivo jer država privrednicima daje čak četvrtinu planirane investicije bespovratno. U proteklom periodu veliki broj MMSP je već kontaktirao banku kako bi dobili informacije o ovom programu, ali i kako bi se na vreme pripremili da konkurišu za bespovratne pozajmice. Banka će maksimalno izaći u susret zainteresovanim privrednicima, u želji da im omogući da dođu do ovih značajnih podsticaja. Pozivamo sve privrednike da nam se što pre jave, kako bi na vreme kompletirali njihovu prijavu i omogućili im da od države dobiju ovaj vredan podsticaj”, istakla je Ana Milić, direktor Sektora za privredu ProCredit banke.

Prema njenim rečima, banka je u prethodnim godinama učestvovala u šest programa koji su realizovani u saradnji sa Ministarstva privrede. Samo u toku prošlogodišnjeg programa, banka je isplatila više od 18 miliona evra kredita domaćim privrednicima, a plan je da taj iznos ovoga puta bude premašen.

”Osim bespovratnih pozajmica države u iznosu od 25 odsto, banka je za sve privrednike u okviru ovog programa pripremila i svoje kredite sa veoma povoljnom kamatnom stopom. Još jedna značajna specifičnost ovog programa je i to što će se kao sredstvo obezbeđenja za ove kredite koristiti sam predmet nabavke i to će mnogim malim preduzećima omogućiti da pod znatno jednostavnijim uslovima modernizuju svoju proizvodnju. Postupak prijave za kredite uz bespovratne pozajmice države je veoma jednostavan. Privrednici će moći za ovaj podsticaj da istovremeno konkurišu samo kod jedne banke, a budući da su sredstva ograničena, važno je da svoju prijavu podnesu u banci za koju znaju da će njihov zahtev obraditi brzo i pouzdano”, istakla je Milić.

Podelite ovaj tekst: