Профит изнад очекиваног

Процене су да ћемо у четвртом кварталу остварити приход од око 30,3 милијарде долара, каже за Економетар Франческо Серафини, председник групе за технолошка решења компаније ХП у земљама ЕМЕА

profit-iznad-ocekivanogЈедна од највећих ИТ компанија, Хјулит Пакард, у трећем кварталу ове године остварила је добре финансијске резултате и надмашила предвиђена очекивања. Остварен је нето приход од 28 милијарди долара што је за 2,7 милијарди долара, односно 10 одсто, више него у истом периоду прошле године.

– Наша глобална позиција, широка понуда производа и услуга и додатне могућности уштеде, гаранција су да ћемо наставити да значајно повећавамо зараду, а процене су да ћемо већ у четвртом кварталу остварити приход од око 30,3 милијарде долара, каже за Економетар Франческо Серафини, председник групе за технолошка решења компаније ХП у земљама ЕМЕА (Европа, Блиски исток, Африка).

Да ли су остварене процене које сте раније дали за раст ХП у трећем кварталу?

– Надмашили смо предвиђена очекивања и веома смо задовољни постигнутим резултатима. У трећем кварталу ове године остварили смо нето приход од 28 милијарди долара, што је за десет одсто више него у истом периоду прошле године. Раст је остварен у свим регионима и у свим сегментима пословања. Приход је у региону Америке увећан за четири одсто у односу на исти период прошле године, у области Европе, Блиског истока и Африке зарада је већа за 16 одсто, док је у азијско-пацифичком региону увећана за 14 одсто. Обезбеђен је и раст у свим групама производа и услуга. Добри резултати нас и обавезују, јер је ХП у позицији да креира технолошку пословну будућност компанија на светском тржишту и може да утиче на токове савременог пословања на планети.

У првој половини 2008. године ХП је имао снажан раст. У томе је 70 одсто раста прихода долазило изван САД, са тржишта у развоју. Да ли је тај тренд раста настављен?

– Сада, када око 70 одсто раста прихода долази изван САД, нашем успеху допринела је велика потражња на тржиштима у развоју. У области Европе,Приходи изван САД, у другом кварталу у земљама БРИК (Бразил, Русија, Индија и Кина), порасли су за 26 одсто у односу на исти период претходне године. Да ли је и у трећем кварталу настављен снажан раст ХП на тим тржиштима?

– У трећем кварталу приход у БРИК земљама порастао је за 24 одсто у односу на исти период прошле године и чини 10 одсто укупних прихода. Паралелно са развојем тржишта у земљама БРИК-а развија се и пословање компаније ХП. Проценат раста прихода у другом и трећем кварталу готово је исти, па ће се вероватно и у четвртом кварталу наставити снажан тренд раста пословања ХП-а на овим тржиштима. Велики проценат раста у овом региону односи се, пре свега, на Русију.

Podelite ovaj tekst: