Profit Sberbanke 635 miliona dinara za šest meseci

Sberbanka Srbija je u prvoj polovini ove godine ostvarila profit od 635 miliona dinara, što je 35 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Marijana Vasilesku

“Najveći rast Srberbanka je imala u poslovanju sa stanovništvom, pre svega zahvalјujući gotovinskim kreditima koji su povećani 43 odsto, na 3,3 milijarde dinara. Profit banke u delu poslovanja sa stanovništvom u prvih šest meseci ove godine iznosi 477 miliona dinara, što je povećanje od 79 odsto u odnosu na isti period 2016.”, rekla je Marijana Vasilesku, predsednica Izvršnog odbora banke, 29. avgusta, na konferenciji za medije.

Dobri rezultati postignutu su jer je povećan broj klijenata, pobolјšana efikasnost poslovanja i postignuta optimizacija operativnih troškova.

”Naš model poslovanja zasnovan je na inovacijama, digitalizaciji, brzini prepoznavanja zahteva tržišta i kvalitetu usluga. Ukupni plasmani Sberbanke stanovništvu povećani su više od milijardu dinara, a depoziti građana su uvećani 10 odsto, na 31,5 milijardi dinara”, istakla je Vasilesku.

Ona je najavila bolјe uslove odobravanja gotovinskih, refinansirajućih i stambenih kredita. Plasmani MSP zabeležili su rast od 34 odsto.

Vladimir Pajović, član Izvršnog odbora Sberbanke rekao je da u bankarskom sektoru Srbije problematični krediti više nisu tema, da su kroz tu lošu fazu svi na tržištu prošli. Sberbanka u Srbiji u prvoj polovni ove godine smanjila iznos problematičnih kredita za 41 milion evra i najavio da će do kraja godine na prodati još jedan veći portfolio tih zajmova. Reč je o iznosu od 40 miliona evra.

“Loši krediti su bili jedan ciklus i prošlo je već dovolјno vremena a i stekli su se uslovi da se ti problem rešavaju, banke su već dovolјno provizija ostvarili na njima pa im je sada lakše da ih prodaju a i aktiviralo se tržište loših plasmana”, objasnio je Pajović.

Banka je klijentima omogućila plaćanje računa putem mobilnih telefona skeniranjem 2D bar koda. Usluga Sken2Pay korisnicima omogućava da račune plaćaju brže i jednostavnije.

U Srbiji Sberbanka posluje od 2012. godine kada je preuzela Folks banku, ima 33 ekpoziture u 21 gradu i zapošlјava 640 lјudi. Deo je Sberbanke Evropa grupe u vlasništvu Sberbanke Rusija, najveće banke na ruskom tržištu. Banka finansira oko petinu spolјnotrgovinske razmene Srbije i Rusije i planira da jače povezuje srpske izvoznike sa partnerima na ruskom tržištu. Pozicionirala se kao most između srpskih i ruskih kompanija.

Podelite ovaj tekst: