PROGLAŠENE NAJBOLJE STUDENTSKE PREDUZETNIČKE INOVACIJE NA NAGRADNOM KONKURSU GENERATOR FLUO

Putovanje u tehnološki hab Societe Generale Grupe u Parizu i priliku za dalji razvoj inovacije u međunarodnom startap okruženju osvojio je tim HearO Glasses koji je razvio proizvod namenjen gluvim osobama za lakše snalaženje u sobraćaju.

Veliki nagradni konkurs Generator Fluo, koji je pokrenula Societe Generale banka sa mnogobrojnim partnerima, završen je proglašenjem najboljih studentskih preduzetničkih inovacija. U konkursu su učestvovali studenti sa inovativnim projektima za pokretanje novog ili unapređenje postojeće preduzetničke ideje, bez obzira na delatnost. Stručni žiri je procenjivao inovativnost, izvodljivost i održivost pristiglih projekata i u poslednji krug nagradnog konkursa plasiralo se 10 finalista čiji su projekti predstavljeni na sajtu Generatora video prezentacijama koje su osmislili i realizovali studenti prve godine studijskog programa Kreativna produkcija fakulteta FEFA.

Pobedničku inovaciju osmislio je tim HearO Glasses čiji je proizvod namenjen gluvim osobama i omogućava im lakše snalaženje u saobraćaju. U okvir ovih specijalnih naočara su ugrađene LED diode koje svetlosnim signalima na intuitivan način upozoravaju korisnika o neposrednoj opasnosti. Glavna nagrada, inspirativno putovanje za u tehnološki hab Societe Generale Grupe, koje su obezbedili Societe Generale banka i Infostud Grupa, biće prilika da ovaj tim razmeni ideje u međunarodnom startap okruženju i dalje razvija svoju inovaciju. Kompanija Generali Osiguranje Srbija obezbedila je za svakog člana pobedničkog tima i džeparac u dinarskoj protivvrednosti od 500 evra, polise putnog zdravstvenog osiguranja u toku trajanja nagradnog putovanja i nezaboravan obilazak Pariza balonom. Francuski Institut u Srbiji će pobednicima prirediti i jedinstveno upoznavanje sa francuskom kulturom. Inovaciju koja osvoji najviše glasova publike nagradiće Comtrade paketom pametnih uređaja Tesla (TV, tableti i pametni telefoni).

Nagradu publike, paket pametnih uređaja Tesla, osvojio je tim kadrovi.rs čija platforma povezuje studentsko-omladinske zadruge i studente zainteresovane za rad. Kompanija Gigatron obezbedila je mobilne telefone za svakog člana timova Kompostana i Zelena Zona. Projekat Kompostana bavi se preradom biorazgradivog otpada na deponijama u organsko đubrivo- kompost. Tim Zelena Zona osmislio je rešenje za proizvodnju trave u kontrolisanim uslovima kako bi farmeri kvalitetno mogli da hrane stoku tokom cele godine. Freon Frog, rešenje za korišćenje freona unutar nove regulative putem koje će rashladni sistemi moći da budu ekonomični, profitabilni a ujedno doprinesu očuvanju prirode, nagrađen je Doncafe aparatom za kafu La Piccola perla.

Mentorski program Startita u trajanju od mesec dana uz direktno apliciranje za ulaz u narednu Startap akademiju osvojio je tim Trusteed čija platforma povezuje osobe koje imaju dosta pratilaca na društvenim mrežama sa onima koji žele da promovišu proizvode i usluge na ovaj način. ICT Hub centar za tehnološko preduzetništvo obezbedio je tri meseca mentorske podrške i prezentovanje pred ICT Hub Ventures investicionim fondom za tim Pirate Art koji se bavi proizvodnjom estetskih obloga putem tehnologije 3D štampe namenjenim osobama sa invaliditetom. Istraživačko razvojni centar FON-a obezbedio je mesec dana mentorskog programa timu Zelena Zona

Partneri konkursa koji su takođe obezbedili nagrade za sve inovacije su StartUp Centar, Mainstream, Poslovna Internet Mreža i Coca Cola HBC Srbija. Konkurs Generator Fluo su podržali i Inicijativa Digitalna Srbija i Francuski institut u Srbiji, Evropski omladinski centar i više od 70 fakulteta i Univerziteta i studentskih organizacija.

Više informacija na www.generator.rs

Podelite ovaj tekst: