Proglašeni pobednici drugog „Regionalnog app izazova“

Gimnazijalci iz Sente putuju na prestižnu konferenciju IDTechEx Show u Berlinu

Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su u Podgorici finale konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje – „Regionalni app izazov“, namenjenog talentovanim srednjoškolcima.
Među mnogobrojnim kvalitetnim aplikacijama kao najbolje izdvojile su se aplikacije “Collector“ tima iz Gimnazije „Bolyai“ iz Sente, „Zvučna radionica“ tima iz Gimnazije Banja Luka i aplikacija „Đee Bus“ tima iz srednje Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, koje kao glavnu nagradu dobijaju put u Berlin na jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija. Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, u vidu smart telefona poslednje generacije,  dodeljena je timu iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, za aplikaciju „virSpeak“.

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk istakao je da je pred regionom blistava budućnost zahvaljujući velikom potencijalu ovih mladih ljudi. „Telekom Srbija stabilno korača putem inovacija i ide u korak sa razvojem tehnologija i izuzetno nas raduje što je istovremeno sa tim stasala još jedna generacija mladih koja će spremno dočekati sve izazove aktuelnog procesa digitalizacije. Telekom Srbija nastoji da motiviše mlade ljude da budu kreativni, a pre svega proaktivni, kako bi svoje ideje doveli do realizacije. Kompanija je zato pokrenula program „Pokrećemo pokretače“ u okviru koga se sprovode projekti koji podstiču razvoj preduzetničkog duha kod mladih, a mts app konkurs i Regionalni app izazov su projekti koji vode mlade ka tom cilju“, rekao je Ćulibrk.

Prilikom uručenja nagrade, izvršni direktor m:tel CG Vladimir Lučić izrazio je zadovoljstvo kvalitetom ideja i njihovom primenljivošću u savremenom načinu komunikacija, kada je svakodnevni život nezamisliv bez pametnih telefona koji ga olakšavaju. „U ime kompanije m:tel želim da istaknem da smo izuzetno ponosni na sve učesnike takmičenja, kreativne mlade ljude koji su pokazali zavidan nivo znanja, sjajan timski i preduzetnički  duh i volju da vredno rade na  procesu kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svetu“, rekao je Lučić i podsetio da Digitalna fabrika u Podgorici od 2017. godine kreira idealan ambijent za podsticanje inovativnog duha, produkciju ideja i njihovu realizaciju kroz izradu start up-ova. „Menjamo pogled na stvarnost jer digitalizacija je zapravo način razmišljanja, a do toga se dolazi postepeno. Ovi sjajni mladi ljudi, naši takmičari iz sve tri države – upravo su napravili značajan  prvi korak ulaska u svet aplikacija, u digitalni svet. Ovo je samo početak za njih, jer verujemo da ćemo svi zajedno biti svedoci njihovih novih informatičkih postignuća“, zaključio je Lučić.

Članovi pobedničkog tima iz Sente izjavili su da im je učešće na mts app konkursu i Regionalnom app izazovu bilo izuzetno dragoceno iskustvo. „Ovo je treća godina kako učestvujemo na takmičenju i presrećni smo jer smo sada osvojili glavnu nagradu. Verujemo da ćemo u Berlinu videti puno novih stvari i zanimljivosti i proširiti naša znanja iz oblasti IoT tehnologija“, izjavili su gimnazijalci iz Sente.

Regionalni konkurs za izradu mobilnih aplikacija, prerasta u tradiciju Telekom Srbija grupe,  koji kreativnim mladim ljudima, pobednicima nacionalnih finala, pored šanse da osvoje vredne nagrade, pruža priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz regiona i razmene iskustva i znanja.

Podelite ovaj tekst: