Proizvođači hrane i ugostitelji o prevazilaženju krize

U okviru inicijative “Svet hoće domaće”, USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu održan je četvrti po redu onlajn panel,u okviru kojeg se razgovaralo sa proizvođačima hrane, koji pretežno proizvode za sektor ugostiteljstva (HoReCa) o problemima u industriji uzrokovanim pandemijom Covid 19 i potencijalnim rešenjima

Na panelu “Industrija hrane i ugostiteljstvo: trenutno stanje u HoReCa sektoru” govorilo se o tome kako opstaju proizvođači zavisni od obustavljenog HoReCa tržišta, kako se prilagođavaju trenutnoj situaciji, kako posluju vinari u doba krize, kako sanirati gubitke uzrokovane zatvaranjem ugostiteljskih objekata, ali i šta kažu distributeri i ugostiteljski sektor.

Govornici su bili Jana Mitrović, vlasnica Urbanih farmera, proizvođača mikrobilja, iz Beograda, Aleksandar Gligorijević, vlasnik Srberry sokova, porodične kompanije visokokvalitetnih sokova iz Kosjerića, Mina Todić, marketing menadžer vinarije Doja iz Topličkog regiona, Dejan Nogić, iz CORP JVJV, kompanije za trgovinu i distribuciju hrane i pića u HoReCa segmentu, kao i Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana Franš i predsednik Opšteg udruženja ugostitelja Beograd.

Zatvaranjem HoReCa sektora, zaustavljen je dosadašnji rastući trend u ugostiteljstvu što će imati šire negativne posledice. Diversifikacijom poslovanja, proizvođači su pronašli nove načine da dođu do potrošača i putem onlajn prodavnica. Proizvođači vina, kao i proizvođači visokokvalitetnih sokova su se složili da se, zahvaljujući tome, tražnja u poslednje vreme povećala, a proizvodnja je nastavljena.

Vanredno stanje znatno je otežalo i plasman prehrambenih proizvoda namenjenih ugostiteljskom sektoru, pa im je zatvaranjem restorana i hotela opala tražnja. Proizvođači, koji su do sada većinom sarađivali sa ugostiteljskim sektorom robu isporučuju redovnim lokalnim kupcima, što dalje vodi do smanjene kako proizvodnje tako i prodaje

Inicijativa “Svet hoće domaće“, pokrenuta je u septembru 2018. godine, pomaže promociju i edukaciju domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane. USAID-ov Projekat za konkuretnu privredu, kroz seriju onlajn panela nastaviće da podržava lokalnu prehrambenu industriju, ukazujući na ključna pitanja i pomažući proizvođačima da se lakše snađu u trenutnoj situaciji.

Podelite ovaj tekst: