Prokredit banka koristi električne automobile

Prokredit banka će za potrebe prevoza koristiti sedam novih električnih automobila, što je prvi put da jedna kompanija ili institucija u Srbiji koristi ekološka vozila. Nabavka ovih vozila izvršena je u skladu sa poslovnom politikom banke koja podrazumeva unapređenje održivog korišćenja energije i uticaja na životnu sredinu. 

procredit-elektricni-automobiliIako u zemlji još uvek ne postoji razvijena infrastruktura za korišćenje ovakvih automobila Prokredit banka za sada koristi sopstvene resurse za punjenje ali je u planu sa nadležnim organima o razvoju stanica za punjenje. Upotrebom električnih automobila banka želi da skrene pažnju na smanjenje korišćenja fosilnih goriva za potrebe svakodnevnog transporta i doprinese smanjenju emisije ugljen dioksida i drugih gasova štetnih po okolinu. Pored Beograda, električne automobile koristiće i zaposleni u banci iz Novog Sada, Pančeva, Kragujevca, Subotice Čačka i Niša.

„Ulaganje u projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine i korišćenje obnovljivih izvora energije neodvojivi su deo poslovanja Prokredit banke i mi svakodnevno pronalazimo način da ih realizujemo, bilo samostalno ili kroz partnerstvo sa lokalnom zajednicom. Pre nekoliko godina, napravili smo prvi korak u pravcu takozvanog zelenog transporta i za svoje potrebe nabavili hibridna vozila, a sa električnim automobilima smo otišli još dalje, ka potpunom eliminisanju iz upotrebe automobila sa benzinskim motorima“, rekao je Ivan Smiljković, član IO Prokredit banke i dodao: „Posebno nas raduje činjenica da su ovu ideju prihvatili i naši zaposleni, jer želimo i da na ličnom primeru pokažemo na koji način banka brine o zelenom poslovanju i što manjoj emisiji štetnih gasova u gradovima u kojima postoje ekspoziture banke. Nadam se da će i druge kompanije slediti naš primer i doprineti da živimo u zdravijem okruženju.“

Ovaj pionirski poduhvat nastavak je veoma uspešnog rada na razvoju programa energetske efikasnosti koji Prokredit banka intenzivno sprovodi. Do sada je kroz kredite za Energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije plasirano više od 90 miliona evra u projekte koji doprinose povećanju energetske efikasnosti privrede i poljoprivrede kao i upotrebu obnovljivih izvora energije. Novi električni automobili biće predstavljeni na tradicionalnom događaju ProAkcija koji će 8. jula banka organizovati na beogradskoj Adi Ciganliji.

Podelite ovaj tekst: