Prokredit banka podržava promociju i istražavanja vinčanske kulture

Knjige uglednog nemačkog kulturologa dr Haralda Haarmann-a ”Zagonetka Podunavske civilizacije” i ”Tragovima Indoevropljana”, koje su na srpskom jeziku objavljene uz podršku Prokredit banke, a doprineće proučavanju vinčanske kulture i odgonetanju podunavske civilizacije, promovisane su u Beogradu

Aleksandra Šulović, dr Harald Haarmann, Bora Babić i Ivan Aranđelović (sdesna nalevo)

Dr Harald Haarmann je vodeći svetski specijalista za drevne jezike i pisma. On je radio kao profesor u Nemačkoj, Japanu i SAD. Govori devet jezika i napisao je više od 50 knjiga. Po dr Haarmann-u Lepenski Vir i Vinča su kolevka evropske civilizacije. On je na osnovu istraživanja zaključio da je nauka o Vinči, zapravo o pismu i da brojni nalazi iz te kulture odgovaraju definiciji drevnog pisma.

Autor knjiga je sažeo saznanja iz brojnih oblasti i u knjigama, objasnio i ekonomske procese i prve oblike društvenog uređenja od prapostojbine do savremenih kultura i prostora.

Knjige Zagonetka Podunavske civilizacije i Tragovina Indoevropljana su, u saradnji sa Prokredit bankom, izdale su Akademska knjiga iz Novog Sada i Evrobook.

Bora Babić, direktorka i urednica Akademske knjige je rekla na promociji da će knjige pomoći da saznamo deo zagonetke o dalekoj prošlosti o najstarijoj visoko razvijenoj kulturi o kojoj nikad precizno nećemo saznati.

Aleksandra Šulović, urednica Evrobooka je rekla da se u knjigama odgoneta kako su nastale jezičke grane i živi jezici. Objašnjenje su  brojne oblasti – život zemljoradnika, prvi koraci u stočarstvu, urbanističkim planovima, migracije, kao i osnivanje prvih metropola.

Sadržaj je upotpunjen mapama, tabelama, značajnim analizama.

 

 

Podelite ovaj tekst: