Prva brana za odbranu od ambalažnog otpada

Kompanija Sekopak, lider u oblasti upravljanja reciklažnim ambalažnim otpadom, otvorila je 11. aprila prvu branu u Srbiji za odbranu od ambalažnog otpada u Batnjiku, na reci Raška.

Sa otvaranja mrežne brane u Batnjiku, na reci Raška

Otvaranju brane prisustvovali su Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Kajl Rendolf Skat, ambasador SAD, Filip Pinington, ambasador Kanade, Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška kao i predstavnici Sekopaka i Apatinske pivare. Novootvorena mrežna brana služi za prikupljanje otpadne ambalaže iz rečnih tokova, čime se sprečava zagađenje reka.

„Sekopak sa osnivačima treba da bude uzor ostalim kompanijima, kada je reč o zaštiti životne sredine. Ovo je pilot projekat, čiju je važnost država prepoznala i ukoliko se potvrde dobri rezultati, a verujemo da hoće, u planu je da podržimo otvaranje ovakvih brana i na drugim rekama širom Srbije”, rekao je Branislav Nedimović.

Na ovaj način ambalažni otpad ne samo da neće teći niz reku, već će biti ponovo iskorišćen zahvaljujući reciklažnoj industriji. Brana po dizajnu i materijalima ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu, a sastoji se iz elemenata izrađenih od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika.

„Ovaj projekat je važan za celu Srbiju, a bitno je i što je primenjen na teritoriji nekadašnje prve srpske države i što smo se ovde okupili na dan zaštite životne sredine. Reka Raška je jedna od najzagađenijih u Srbiji, naišli smo na razumevanje ministarstva i Sekopaka sa partnerima koji su donirali ovu branu. Narednih nekoliko meseci, 40 ljudi će čistiti njene obale, posle čega će se čista voda ulivati u Ibar“, rekao je Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška.

Ovaj projekat vredan 100.000 evra finansirao je Sekopak, uz podršku partnera iz Apatinske pivare, kompanija Tetra Pak, Knjaz Miloš, Ball, CRH i opštine Raška.

„Zajednički rad i dugogodišnja saradnja Opštine Raška i kompanije Sekopak dovela je do ideje još više doprinesemo zaštiti životne sredine, a posebno naših reka. Ovo je projekat koji će postaviti nove standarde u očuvanju reka u Srbiji, a efekti i rezultati pilot projekta biće polazna osnova za postavljanje novih brana. U svetu postoji više primena ovakvih rešenja. Ono što je karakteristično za ovaj projekat jeste da smo zbog relativno užeg rečnog toka, mogli primeniti materijale koji su 100 odsto ekološki“, izjavila je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

Sekopak je u proteklih sedam godina zahvaljujući partnerima i sakupljačkoj mreži prikupio i predao na reciklažu više od 60.000 tona ambalažnog otpada.

Podelite ovaj tekst: