Prvi AFA Talent Development Forum

AFA, All for All, u saradnji sa kompanijom IKEA i uz podršku korporativnih partnera, među kojima su i NCR, A1, Bambi, Delhaize Serbia, Addiko Bank i AIK Banka, održala je prvi AFA Talent Development forum, 10. juna, u interaktivnom 3D virtuelnom okruženju.

Forum je prvi put okupio sve relevantne aktere u društvu, predstavnike kompanija, države, akademske i diplomatske zajednice, kao i studente, koji su zajedno razgovarali o najvažnijoj temi današnjosti i budućnosti – razvoju talenata i o načinima na koje je moguće rešiti Talent paradoks – činjenicu da na tržištu vlada rat za talentima, dok istovremeno svedočimo velikom rasipanju talenata i nemogućnosti da ih pronađemo i zadržimo – kako u kompanijama, tako i u zemlji.

Programska direktorka AFA Talent Development Foruma, Žaklina Nikolić Kušić, prepustila je uvodnu reč na otvaranju svojoj dugogodišnjoj saradnici  i članici AFA programskog odbora Jovani Rakić, koja je još kao student pre 15 godina imala priliku  da uz njenu mentorsku podršku bude uključena u rešavanje upravo ovog izazova i povezuje studente i buduće poslodavce kroz  prvi časopis ovog tipa i platformu RLN – Realno, uz podršku  vodećih kompanija iz različitih sektora privrede poput Coca Cola kompanije, l’Oreala, Komercijalne banke i mnogih drugih koji su prepoznali već tada ovu potrebu. Govoreći o RLN-u kao preteči Talent Development Foruma i činjenici da se sa talent paradoksom suočavamo više od jedne decenije unazad, Jovana je i otvorila celodnevni program koji je okupio 60 govornika iz zemlje i sveta i imao za cilj iznalaženje načina za prevazilaženje ovog važnog društvenog izazova globalnih razmera i isticanja najboljih domaćih i inostranih praksi u dugoročnom razvoju talenata.

Od Sare del Fabro, CEO kompanije Ikea za Jugoistočnu Evropu, publika je čula kako se razvijaju talenti u jednoj od najuspešnijih svetskih kompanija, kroz ličnu priču Sare del Fabro,  koja je svoje IKEA putovanje počela kao student, u želji da zaradi džeparac, a danas je na mestu izvršne direktorke za celu Jugoistočnu Evropu.

“Postoji toliko načina za rast… Ne odgovara nam svima isti kalup,  jer smo svi mi različiti i jedinstveni na celom svetu. To znači da postoji i jedinstveni put rasta za svakoga od nas”,  inspirativno je istakla Sara.

O centralnoj temi, „talent paradoksu“ i činjenici da se na tržištu nadmećemo za talente i istovremeno ih rasipamo i teško zadržavamo, diskutovalo se za centralnim okruglim stolom Foruma. Na skupu su govorili istaknuti stručnjaci: Nevena Stefanović, HR direktorka kompanije Telenor, Jelena Zdravković, prodekanka na Stokholmskom univerzitetu, Vesna Damnjanović, profesorka Fakulteta organizacionih nauka i liderke uspešnih studenata iz organizacije Case Study Club, Gabrijela Grujić Garić, pomoćnica ministra prosvete i kreatorke Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, Darko Budeč, osnivač uspešne domaće kompanije Buck lighting i Mateja Zdravković, nagrađivani stipendista i student II godine fizike na Oksfordu. Da talenti „ne padaju sa neba“, već se kreiraju unutar kompanija, podsetio je Darko Budeč, sa čime se složila i Nevena Stefanović, koja je istakla da je razvoj talenata odgovornost svih nas i da kroz ulaganje u talente ulažemo u celokupno društvo.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić Garić je istakla značaj razvoja analitičkog i kritičkog mišljenja. „Važno je iskoreniti stereotip da je obrazovanje sticanje reproduktivnih znanja; obrazovanje mora biti učenje mladih ljudi da misle, selektuju znanja, razvijaju sopstvene potencijale“.

Jelena Zdravković je podelila primere dobrih praksi saradnje Stokholmskog univerziteta i švedske privrede, dok je Mateja Zdravković istakao da talent paradoks ne bi bio toliko složen kada bi svaka kompanija nesebično ulagala u talente, bez zadržavanja znanja i straha da će talenti otići. Dobar primer ulaganja u talente čuli smo kroz izlaganje Vesne Damnjanović, koja u okviru Case Study Club-a bezrezervno, posvećeno i sa puno uspeha na svetskom nivou razvija studente svim svojim snagama i kapacitetima.

O razvoju talenata i perspektivi koju donosi novo tehnološko doba diskutovalo se u okviru panel diskusija.

Jelena Galić, CEO AIK banke, istakla je da programi prakse treba da dobiju suštinski značaj i da budu strateški cilj, a ne puka forma, kao i da prakse treba kontinuirano sprovoditi tokom celih studija, ne samo na završnoj godini.

Dekan FEFA fakulteta, Milan Nedeljković, složio se sa stavom da praksa mora biti dobro dizajnirana i podelio iskustva studenata FEFA fakulteta koji u velikom procentu ostaju da rade u kompanijama nakon praksi koje su kvalitetno organizovane. Takođe, podsetio je koliko je važno da kurikulumi budu elastični i da se prevaziđe kruti stav da je profesor vlasnik predmeta.

„Da bi profesor podržao kreativnost kod talenata mora da uloži dodatnu energiju, jer je lakše to ne raditi; mora da ima znanje ali i da bude informisan o inovacijama“, istakao je dr Branko Urošević, redovni profesor i rukovodilac MCF – Master in Computational Finance programa na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Predstavljene su i prakse iz sveta od ambasadora i diplomata zemalja koje prednjače u razvoju talenata poput Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, Švajcarske i dr. Diplomate su se jednoglasno složile da na uspešnost i prosperitet njihovih zemalja u velikoj meri utiču imigracione politike zasnovane na vrednovanju i uvažavanju talenata doseljenika, kao i težnja da žene i muškarci budu jednako zastupljeni i vrednovani na tržištu rada, što povećava efikasnost svih sistema i doprinosi privrednom rastu zemalja.

Dijalog je obuhvatio široki krug iskustava i perspektiva: biznis perspektivu (govornici iz kompanija Ikea, NCR, A1, Delhaize Serbia, Addiko, Telenor, Delloite, IDC, NIS, Infostud…), perspektivu države (kroz učešće Ministarstva prosvete i Tačke povratka), inostranu makro perspektivu (kroz iskustva drugih zemalja iz ugla ambasadora Kanade, Švajcarske, Izraela, UAE), perspektivu akademske zajednice i profesora iz zemlje i sveta (sa Matematičkog, Računarskog, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Nišu, Fakulteta organizacionih nauka, FEFA i dr, kao i univerziteta u Stokholmu i Prinstonu) i na kraju sa stanovišta nevladinih organizacija, udruženja i neakademskih edukatora (UNDP, Vojvodina ICT klaster, AmCham, BOŠ, Krojačeva škola, Kampster, Crater studio…).

Priliku da direktno učestvuju na panelima i podele svoje stavove i mišljenja imali su i daroviti studenti i Srbije. Među njima su bili mladi koji se školuju na prestižnim inostranim univerzitetima, kao i nagrađivani studenti sa domaćih univerziteta.

U okviru ovogodišnjeg AFA Talent Development Foruma Valentina Čolić Mihajlović, Head of R&D u AFA, predstavila je rezultate istraživanja koje je AFA sprovela sa studentima, kompanijama i profesorima, kako bi se sagledali izazovi i prilike iz ugla glavnih zainteresovanih strana kada je u pitanju razvoj mladih talenata. Po rezultatima istraživanja koje je sprovela AFA, profesori su jednoglasni u tome da generacija Z poseduje manje znanja nego prethodne generacije.

Učesnici su imali prilike da čuju i zaključke globalnog istraživanja o mladima koje kompanija Deloitte sprovodi svake godine, jer je gost Foruma bio i Ivan Stefanović, rukovodilac sektora za konsalting u srpskom ogranku ove kompanije.

O inkluzivnom talent menadžmentu za maksimalni potencijal govorila je Jelena Vuković, HR direktorka u kompaniji Bambi, koja je sa okupljenom talent zajednicom nesebično podelila najbolje primere Bambi razvojnih praksi za zaposlene. Okupljenima se obratio i akademik i redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, prof. dr Vladica Cvetković i skrenuo pažnju na pitanje meritornosti pri odabiru kadrova u visokoškolskom obrazovanju. Profesor je istakao koliko je važno da se za pozicije univerzitetskih saradnika i profesora biraju kadrovi koji se kontinuirano razvijaju i celoživotno uče. Jedino na taj način i kurikulumi će moći da rastu i menjaju se u skladu sa tržištem rada i vremenom u kojem živimo. O načinima da se podrže i zadrže najbolji među nama čuli smo od mlade generacije talenata, Ljubice Vujović, program menadžerke 2 u Microsoft razvojnom centru u Srbiji.

Na završetku Foruma, AFA je dodelila nagrade kompanijama koje se ističu najboljim praksama za razvoj talenata u Srbiji. Prestižne nagrade u čak tri kategorije osvojila je kompanija Generali Srbija (Najbolja kompanija za razvoj talenataNajbolja talent inicijativa i Titula najboljeg neakademskog edukatora).

Nagradu za najbolji program prakse za mlade dobila je kompanija Addeco SrbijaNajboljim programom za dodatnu edukaciju zaposlenih istakao se Levi9, dok je nagrada za najbolji primer partnerstva kompanije i fakulteta otišla Schneider Electric kompaniji. Takođe, slučajnim izborom dodeljena su i tri tableta studentima koji su popunili anketu i podržali AFA talent istraživanje.

Dodelom nagrada je završen Prvi AFA Talent Development forum ali ne i započeti dijalog.

„Nastavićemo da vas inspirišemo i da u istom ili širem sastavu nastavimo da radimo na izazovima sa kojima se suočavaju mladi, privreda i celo društvo“, izjavila je programska direktorka Talent Development Foruma, Žaklina Nikolić Kušić. Ona ističe i da smo tokom prvog Talent Development Foruma „razotkrili mnoge od tih izazova i sada je naša odgovornost da nastavimo da radimo na njihovom rešavanju. Sigurna sam da već sutra svako od nas može, nadahnut diskusijama, učiniti jedan mali korak koji je deo rešenja, a da posle svi zajedno možemo praviti veće“.

AFA poziva sve predstavnike privrede, akademske zajednice, države, predstavnike diplomatske zajednice i studente, koji su zainteresovani da dalje rade na ovoj temi, da pišu na: office@afa.co.rs

AFA je globalna zajednica eksperata i biznis lidera iz različitih oblasti i predstavnika akademske zajednice, vlade, kompanija i organizacija koja je posvećena ekonomskom osnaživanja žena kroz inovacije i tehnologije koji su glavni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja.

 

Podelite ovaj tekst: