Prvi put u Srbiji – interaktivni 3D ikonostasi

Zahvalјujući primeni savremene tehnologije, posetioci izložbe „Kračun“ koja će sutra biti otvorena u Galeriji Matice srpske, imaće priliku da interaktivno iskuse barokno slikarstvo XVIII veka. Do sada neviđena, jedinstvena 3D postavka dva ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara, Teodora Kračuna biće deo izložbe i moći će da se pogleda do kraja februara 2020. godine, zahvalјujući podršci i donaciji Vojvođanske banke

„Ponosni smo na kontinuiranu saradnju sa Galerijom Matice srpske, a posebno na ovaj jedinstveni projekat koji prvi put na inovativan i multimedijalan način predstavlјa javnosti najreprezentativniji deo bogatog slikarskog opusa Teodora Kračuna – ikonostase Saborne crkve iz Sremskih Karlovaca i crkve iz Sremske Mitrovice. Uvek ćemo podržavati upotrebu moderne tehnologije u cilјu prezentacije i čuvanja neprocenjivih kulturnih dobara i negovanja domaće baštine. Ovim projektom održavamo znamenitosti živim i dostupnim za širu društvenu zajednicu što je najveća vrednost ovakvih projekata“, izjavila je Milena Mićanović, direktorka marketinga i PR-a Vojvođanske banke.

„Izložbom Kračun Galerija Matice srpske predstavlјa likovno stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih slikara XVIII veka, Teodora Kračuna, kroz izbor njegovih najznačajnijih dela iz muzejskih kolekcija i iz Srpske pravoslavne crkve. Posebnu vrednost izložbe predstavlјaju i dve celine zasnovane na naučno-istraživačkom radu, koje donose priču o konzervatorsko-restauratorskim ispitivanjima i postupcima na Kračunovim ikonama, kao i upotrebu savremenih tehnologija u prezentovanju njegovog slikarskog rada. Ovo je jedinstvena prilika da se javnosti, nakon skoro pola veka od prethodno organizovane izložbe posvećene Kračunu, predstave najreprezentativnija dela ovog velikana srpskog baroknog slikarstva“, izjavila je dr Tijana Palkovlјević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Preko 60 eksponata iz muzejskih kolekcija i Srpske pravoslavne crkve deo je izložbe „Kračun“. Ikonostasi koji su predstavlјeni u novom digitalnom formatu nalaze se u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici i predstavlјaju njegova najzrelija umetnička ostvarenja.

Koncept izložbe zasnovan je na istraživačkom radu prof. dr Miroslava Timotijevića i njegovom proučavanju Kračunovog života i umetničkog stvaralaštva, a autor je dr Vladimir Simić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ljubitelјi umetnosti će izložbu moći da pogledaju u Galeriji Matice srpske u periodu od 19. oktobra 2019. do 23. februara. 2020.

Podelite ovaj tekst: