Publikacija Coface Top 500 kompanija iz Centralne i Istočne Evrope: Veliko poslovanje u Poljskoj i automobilskom sektoru

U Poljskoj se nalaze najveća preduzeća u regionu sa ukupnim prometom koji iz godine u godinu raste, potvrđuje nedavno istraživanje. Vrhunske kompanije u publikaciji Coface dobro su poznate iz prethodnih rangiranja

Međunarodna osiguravajuća kuća Coface predstavlja svoju 11. godišnju studiju o 500 najvećih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Poljska rafinerija nafte i prodavac benzina PKN Orlen ostaju neporaženi na vrhu sa 15-postotnim rastom prometa. Češki Škoda Auto (druga), multinacionalna naftna i gasna kompanija MOL Mađarska (treća) i trgovac Jeronimo Polska (četvrti) odbranili su svoje pozicije iz prethodne godine, a sve uz povećanje prihoda.

Automobilski sektor i dalje drži snažnu poziciju u prvih 10, koje su predstavili poznati brendovi poput češke Škode Auto (2. mesto), Folksvagena Slovačka (5. mesto) i Audija Mađarske (7.mesto).

U poređenju sa prethodnom godinom, Volksvagen Slovačka je povećao redove zahvaljujući snažnom povećanju prometa od 37,5%. Audi Mađarska je takođe zabeležio umereno povećanje prihoda za 1,1%.

Sektori: vodeća pozicija za naftu i gas, a prate ih snažni automobilski i transportni sektor

Tri ključna sektora koja predstavljaju najveće kompanije u regionu (automobilska industrija i transport, nafta i gas, nespecijalizovana trgovina) i dalje čine gotovo 60 odsto ukupnog ostvarenog prihoda. Međutim, sve su industrije doprinele povećanju prometa, a glavni doprinosi bili su sektor energetike, automobila i trgovine.

Neto profit je pokazao pozitivan razvoj samo za neke sektore, sa povećanjem između 4,6 odsto (drvo i nameštaj) i 41,9 odsto (nespecijalizovana trgovina). Građevinski sektor se ponovo najviše borio sa teškoćama, sa neto gubitkom od -146 odsto, uprkos povećanju prihoda za 10,6 odsto.

Sektor minerala, hemikalija, nafte, plastike i farmaceutskih proizvoda vratio se na vodeću poziciju i najveći sektor, profitirajući od povećanja cena nafte u prva tri tromesečja 2018.

Rastuće tenzije i zabrinutosti zbog svetske trgovine uzrokovali su pad cena nafte u poslednjem mesecu 2018. Međutim, smanjenje isporuka od strane OPEC-a i njegovih saveznika zadržalo je cene iznad najnižih, zabeleženih u 2016. Štaviše, kompanije CIE iz ovog sektora uglavnom posluju u nizvodnom segmentu, tj. rafiniranje i prerada nafte i gasa. Stoga su bili u stanju da prilagode svoje rafinerijske marže i nisu mnogo trpeli pad cene crnog zlata.

Automobilska industrija i transport izgubili su vodeću poziciju u prethodnoj godini. Prihodi kompanija porasli su + 7,6 odsto, dok je neto profit opao za -11,7 odsto. Slabiji rezultati automobilskog i saobraćajnog sektora u odnosu na prethodnu godinu odražavaju globalni pad ovog sektora.Trpi ciklično usporavanje, pojačani protekcionizam i strukturne industrijske promene, uključujući ulaganja u inovacije i promene u ponašanju potrošnje. Pogoršanje sektora ima udarne efekte na zapadnoevropske zemlje, poput Nemačke, gde se automobilska proizvodnja značajno smanjila. Međutim, sektor ostaje ključno ekonomsko uporište za region.

Treći sektor na vodećem podijumu je nespecijalizovana trgovina.

Kao i prethodne godine, glavna pokretačka snaga rasta u centralnoj i istočnoj Evropi bila je potrošnja domaćinstava, koja se u 2018. godini dodatno ubrzala zahvaljujući niskoj nezaposlenosti i rastućim platama.

Ovaj pozitivan uticaj solidne potražnje umanjuje poteškoće u ovom sektoru: povećane plate zaposlenih i nedostatak radne snage upareni sa još uvek osetljivom cenom klijenata i velika konkurencija vrše pritisak na marže.

„Ograničenja snabdevanja, uključujući nedostatak radne snage, veliko korišćenje kapaciteta, rastući ulazni troškovi i uticaj spoljašnjeg usporavanja (direktno i indirektno), zabrinjavaju kompanije koje su aktivne u regionu CIE. Očekuje se da će potrošnja domaćinstava ostati glavni pokretač rasta, iako će ograničeno ubrzanje investicija u osnovna sredstva i slabiji izvoz smanjiti rast BDP-a. Ipak, razmer usporavanja biće ograničen: Coface predviđa da će prosečni rast BDP-a u regiji CIE oslabiti na 3,6% u 2019. godini i 3,2% u 2020. godini “, dodaje Grzegorz Sielevicz, regionalni ekonomista Coface-a za centralnu i istočnu Evropu.

Podelite ovaj tekst: