Put do rasta uz podršku japanskih kompanija

Put od mačke do tigra vodi preko japanskih kompanija u Srbiji. Ovo je poruka drugog Kaizen™ kongresa u Beogradu, na kojem je održan panel sa temom japanskih investicija u Srbiji i još intrigantnijim pitanjem: postaje li Srbija novi ekonomski tigar?

Učesnici panela drugog Kaizen kongresa u Beogradu

Panelisti Goran Pekez iz JTI, Dirk Bantel iz Panasonica, Naoki Cukada (Naoki Tsukada) iz Mitsubishija, Šigao Hašimoto (Shigao Hashimoto) iz Itochu Corporation i Radoš Gazdić, iz Razvojne agencije Srbije (RAS) pokušali su da predstave broj i položaj japanskih kompanija u Srbiji, kojih ima 32, u kojima je zaposleno oko 3.000 ljudi.

Učesnici su se saglasili da su za izbor Srbije za investicije ključni bili geografski položaj, politička i ekonomska stabilnost, kao i obrazovano i vredno stanovništvo. Japanski panelisti su objasnili kako njihovi biznisi veoma oprezno analiziraju tržišta i ne opredeljuju se preko noći, ali kada domicilna zemlja, jednom osvoji njihovo poverenje, oni dolaze da ostanu. Iako se kod nas misli da se naš radnik ne može meriti sa japanskim, učesnici ovog kongresa – Japanci, izrazili su veliko zadovoljstvo entuzijazmom, zalaganjem, radoznalošću i kompetencijama naših radnika.

RAS i Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JPAS) imaju zadatak da potpisivanjem memoranduma o saradnji nastave dovođenje japanskih poslovnih delegacija u Srbiju, da bi se upoznale sa mogućnostima za investiranje. Naša država je tu i da, u dogovoru sa kompanijama, edukuje radnu snagu, pruža usluge kvalifikacija i prekvalifikacija i osmišljava nove programe privlačenja radnika, jer kako izgleda, jedino nedostatak kvalifikovane radne snage može u izvesnoj meri predstavljati teškoću.

Zaključak skupa je da uz predvidivu ekonomsku i poresku politiku i obezbeđenje dovoljno motivisanih i adekvatno obrazovanih radnika, Srbija možda neće preko noći postati ekonomski lav, ali japanski menadžeri vrlo optimistično primećuju da se naše „srpsko mače“ već budi i proteže.

Organizator drugog Kaizen™ kongresa su Kaizen™ institut i JPAS.

Podelite ovaj tekst: