RACE FOR THE CURE – Trka za izlečenje 2021: Snažniji zajedno

U susret oktobru – međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, od 26. septembra do 10. oktobra, “Think Pink Europa”, jedna od najvećih evropskih organizacija za borbu protiv raka dojke i organizacije članice među kojima i Organizacija “EVROPA DONA SRBIJA – Srpski forum protiv raka dojke”, organizuju manifestaciju „RACE FOR THE CURE – Trka za zdravlјe 2021“, pod sloganom SNAŽNIJI ZAJEDNO.

RACE FOR THE CURE – Trka za izlečenje je najveći evropski sportski događaj posvećen zdravlјu žena. Ona pomaže organizacijama i bolnicama koje se bave karcinomom dojke da sakupe novčana sredstva i podignu svest javnosti o karcinomu dojke. U Evropi se svake godine dijagnostikuje 500 000 novih slučajeva i 145 000 smrtnih slučajeva karcinoma dojke.

Ovim povodom pozivamo sve građane i građanke, aktiviste, podrške, prijatelje i one koje su izlečene/i od ove bolesti da nam se pridruže i šetaju ili trče u svom kvartu ili gradu u čast onih koje se bore sa bolešću, kao i u čast onih koje su izgubile bitku s rakom dojke i napustile nas prerano. Svi zainteresovani prijavom za učešće uz donaciju  biraju da li će da trče ili šetaju i tako pomognu ovu akciju, a sve potrebne informacije o akciji mogu pronaći na sajtu www.raceforthecure.eu/sr“ istakla je Jasmina Lukić ispred Evropa Dona Srbije.

“Prema objavlјenim podacima Instituta za javno zdravlјe „Milan Jovanović Batut“ iz marta 2021.godine, u Republici Srbiji je registrovano 4561 novoobolelih i 1691 umrlih žena od raka dojke. Sredstva prikuplјena registracijom i donacijama su od velike važnosti, sada više nego ranije”, rekla je Jasmina Lukić koordinatorka trke za Srbiju, objasnivši da smo „prošle godine, uprkos restrikcijama vezanim za COVID-19, dokazali da smo jači zajedno.

Evropa dona Srbija je od prošlogodišnjih registracija učesnika trke/šetnje i u saradnji sa donatorima i prijateljima Organizacije obezbedila 500 Pink poklona pažnje koji su podeljeni tokom aprila i maja meseca 2021.godine ženama koje se nalaze na onkološkom lečenju raka dojke.

Lukić je naglasila da i ove godine možemo da pokažemo zajednici da smo jači zajedno i da ćemo nastaviti da se borimo protiv raka dojke. Pandemija nam je ukinula mnoge važne trenutke u našim životima, ali naša misija nije otkazana kao ni Trka za izlečenje-SNAŽNIJI ZAJEDNO, i da treba da mislimo i na žene koje se trenutno nalaze na onkološkom lečenju.

Evropa Dona Srbija osnovana je 2016.godine sa ciljem da se poboljšaju uslovi edukacije žena o zdravlju dojki, značaju ranog otkrivanja i sprečavanja raka dojke, zalaganju za poboljšanje kvaliteta lečenja i rehabilitacije obolelih kao i zagovaranje jednakih prava i mogućnosti lečenja za sve obolele u institucijama države i zdravstvenog sistema. Članica je Evropa Dona Koalicije od 2017.godine a od 2019.godine i organizacije Think Pink Europa.

Podelite ovaj tekst: