Radovan Jelašić: Od viška boli glava

Visoka inflacija mnogo više utiče na recesiju i dovodi do nje na dugi i srednji rok, nego što to čine više kamatne stope. Uz to, nije mi poznato da je moguća borba sa inflacijom niskim kamatnim stopama

Radovan Jelašić

Radovan Jelašić

Centralna banka ne može kao drugi organi vlasti da u toku godine menja ciljeve svoje politike. To ne dozvoljava zakon. Nismo mi politička stranka koja, zbog budućih glasova na izborima, jedino brine koliko će to biti popularno. Ako naši potezi dovedu do cilja, a to je jednocifrena inflacija u ovoj godini, i uz to ne budemo baš omraženi, dobro je. No, mi ne odstupamo od gesla da je bolje uraditi ono za šta ste odgovorni, bez obzira na popularnost, nego biti popularan, a ne uraditi ništa.

Tako odgovara Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, na pitanje Magazina Biznis da li stiče utisak da se centralna banka Srbije bori sa vetrenjačama kada pokušava da zaustavi rast inflacije, primenjujući meru kojom je obavezna rezerva na sva kratkoročna zaduživanja banaka u inostranstvu i depozite iz inostranstva do dve godine, podignuta sa 40 na 60 odsto.

Može li se desiti da ovim merama smanjite inflatorne pritiske ali da, pri tom, budete okrivljeni da ste restriktivnošću svoje politike odveli zemlju u recesiju?

– Naravno da naša namera nije da privredu guramo u recesiju. Idealno bi bilo kada bismo mogli da konstatujemo da se u Srbiji sprovode efikasne strukturne reforme. U tom slučaju, ono što radimo u monetarnoj i fiskalnoj politici bila bi samo pomoć. Ali, ako toga nema, onda su nužne maksimalne restrikcije i u monetarnoj i u fiskalnoj politici. Ako, međutim i toga nema, nego se vaga ko je taj ko ne mora da ide pred skupštinu, ko ne mora da traži saglasnost koalicionih partnera, ko ne treba da se bori sa dvadesetak svojih kolega ministara, od kojih jedni traže veće plate za svoj resor, drugi nove klupe, treći kompjutere, klavire ili nove crkve, priča se svede na to da na kraju NBS bude “kolateralna šteta”. Jer, izgleda da je mnogo lakše da se donesu restriktivne monetarne mere nego da se nešto suštinsko uradi u realnom sektoru, pošto se zna da centralna banka nema problema ni sa kvorumom, ni sa tim da li postoji većinska ili manjinska vlada. Preciznije, ostaje da NBS nadomesti svojim merama sve ono što drugi nisu uradili. Veoma me iritira kada oni koji ništa ne rade tvrde da će naše mere dovesti do skupljih kredita, do manje kredita, do recesije u privredi i povećanja nezaposlenosti, a pri tom dobro znaju da su na svaki mogući način izvrdavali sve potrebne promene za koje snose odgovornost. Naravno, sve to ima svoje granice i vreme je da neki prestanu da se “prave Toše”. Kada tome dodate još i populizam političara, ekonomske interese bankara, lobi privrede, javnost, onda se često osećam bukvalno kao “crna ovca”, ali i dalje mislim da radimo ono što moramo, da smo na to prisiljeni jer se inflacija, kao najveća boljka ovog društva, naprosto mora obuzdati. Visoka inflacija mnogo više utiče na recesiju i dovodi do nje na dugi i srednji rok, nego što to čine više kamatne stope. Uz to, nije mi poznato da je moguća borba sa inflacijom niskim kamatnim stopama. Mi nismo dizali kamatne stope i obavezne rezerve zato što nismo imali drugo šta da radimo, nego zato što drugi nisu radili svoj deo posla, a vezano za odnose sa MMF ili SB. Da mi nismo lane sterilisali 120 milijardi dinara, pitam se kolika bi bila inflacija u 2005. godini i koliki privredni rast.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • JOVICA ĐURIĆ, VLASNIK KOMPANIJE WEG I HOTELA BALKAN Život kao film
 • DR ISAK ŠEPS, GENERALNI DIREKTOR KARLSBERG SRBIJA Dobro je što smo ovde
 • GORAN JEŠIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE INĐIJA Na usluzi investitorima
 • SVETLANA ŠUPE, DIREKTORKA AGENCIJE ZENITHOPTIMEDIA U RUSIJI Jedan na jedan sa potrošačem
 • MANIFESTACIJA KOJA JE POSTALA TRADICIJA: BIZNIS PARTNER 12. PUT Važne su etičke i profesionalne norme
 • KONSALTING ZA SVAKI RADNI DAN: KAKO DA OSTVARITE NOVU KARIJERU Za odlučne nema prepreka
 • STRATEGIJE POSLOVNE KOMUNIKACIJE Poslovni razgovor bez reči
 • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON Kako napraviti etički račun
 • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “MISLI I BOGATI SE”, NAPOLEONA HILA Budite praktičan sanjar
 • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA” DŽEKA VELČA: Najveća skrivena tajna poslovanja
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: