Dr Isak Šeps: Dobro je što smo ovde

Za nešto manje od dve godine zaposleno 100 novih radnika, a ukupne investicije dostigle 95 miliona evra

 

Za dr Isaka Šepsa, novog generalnog direktora Karslberg Srbija, osmeh i veseo žagor radnika prve smene u Čelarevu, na fabričkoj kapiji, najbolji je dokaz da kompanija dobro stoji i da menadžment radi kako valja – za vlasnika, sebe, zaposlene, lokalnu zajednicu, pa i društvo u celini.

Po njemu, kupovina i razvoj pivare u Čelarevu, sa svim starim i novim brendovima, jedinstven je primer dobro izvedene privatizacije, ne samo na našim već i na širim ekonomskim prostorima. I tu ocenu potkrepljuje podacima koje svako može da proveri, jer su realnost.

Za nešto više od dve godine, kaže, proizvodnja i prodaja piva više je nego udvostručena, sa 590.000 na 1,1 milion hektolitara godišnje. Sa aktuelnom investicijom, od oko 10 miliona evra, godišnji kapacitet treba da se uveća na svih 1,5 miliona hektolitara. Od prvobitno ugovorenih 47 miliona evra za investicije do 2010. godine, do sada je u preuzimanje pivare – osavremenjavanje proizvodnje, podizanje kvaliteta proizvoda i usluga, sprovođenje standarda koji važe za celokupan sistem Karlsberga, kadrove, širenje prodajne i distributivne mreže… i u sve ono što velika kompanija koja zna šta hoće – uloženo čak 95 miliona evra. Iako je broj zaposlenih nakon stimulativnog socijalnog programa nešto opao, danas Karlsberg Srbija ima 440 radnika, ili 100 zaposlenih više nego krajem 2004. godine.

Stručnjak za kvalitet

Od januara ove godine, na čelu kompanije Karlsberg Srbija nalazi se dr Isak Šeps, koji je pored te funkcije po drugi put imenovan i za predsednika Upravnog odbora Karlsberg Bugarska.

Do avgusta 2005. dr Šeps je bio i predsednik UO Karlsberga u Rumuniji i Srbiji, a pre toga pet godina predsednik kompanije Tuborg Rumunija. Po obrazovanju je industrijski inženjer i menadžer.

Dr Šeps je i poznati stručnjak u menadžmentu kvaliteta. Član je Međunarodnog komiteta za pripremu standarda iz porodice ISO 9000 (ISO/TC 176) u svojstvu eksperta.

Prateći iskustva stečena u svetu, a ne samo u Danskoj, u centrali Karlsberga, došli su do saznanja, ističe dr Šeps, da pored velikog umeća u spravljanju rado trošenog piva za probrane ukuse, najveću pažnju treba posvetiti potrebama potrošača i plasmanu proizvoda. Zato su u protekle dve godine, osim podizanja kvaliteta piva, najviše vremena, znanja, pa i novca uložili u distributivni sistem i sistem prodaje. Došli su novi ljudi sa novim znanjima i iskustvima. Rezultat?

Danas Karlsberg Srbija zauzima 19 do 20 odsto domaćeg tržišta na kome je konkurencija možda čak i oštrija nego bilo gde u susedstvu. Za njega, kako reče, konkurencija je pravi podsticaj i motiv za korektnu tržišnu utakmicu. Kao podsećanje na ono odakle se počelo 2004. dr Šeps saopštava da je pivara Čelarevo pre privatizacije imala 11 procenata domaćeg tržišta. To nije bilo malo, priznaje, ali za moćni Karlsberg i ovo što sada ima, iako se ne žali na ono što sada drži, samo je neizbežna stepenica u razvoju.

Na pitanje, šta potrošači mogu očekivati od tako velike kompanije, dr Šeps mirno odgovara – ponudiće im najbolji i najkvalitetniji proizvod, po najpristupačnijoj ceni. Nije im cilj, veli, rapidno povećavanje proizvedenih količina, već kvalitet piva i usluga u celom lancu – od fabričke kapije do poslednje boce koja stigne do ruku potrošača. Sve mora da bude u skladu sa visokim standardima kvaliteta Karlsberga.

Sponzor reprezentacije

U prvih pet meseci ove godine prodaja piva je povećana za četvrtinu. Predstoji Svetsko prvenstvo u fudbalu u junu i prvih dana jula. Na njemu je i Karlsberg, kao sponzor naše reprezentacije za koju će od srca navijati. On se nada dobroj motivaciji naših igrača i uspehu na tom takmičenju. Mnogo više od tog velikog sportskog događaja, koji će biti i proći, dr Šeps priželjkuje dugo i toplo leto, koje je uvek najbolji prodavac piva. Zato i veruje da će ova poslovna godina biti nešto što će se u kompaniji pamtiti.

Ako govorimo o društveno odgovornom poslovanju Karlsberga Srbija, nije tu samo reč o zaštiti čovekove okoline, već i o kampanjama za odgovorno konzumiranje piva i drugim projektima po kojima je ova kompanija poznata.

Dr Šeps, kao stručnjak za upravljanje kvalitetom, navodi da kvalitet poslovanja nikada i nigde nema ograničenja. Uvek može bolje. Samo treba naći najbolje rešenje. Karlsbergovo pivo, bilo koji brend, mora biti uvek isto i prepoznatljivo gde god da se proizvede i pije. Ali, Karlsberg je u stanju i da ponudi bar desetak varijanti jednog istog piva koje će biti po ukusu manje i specifične grupe potrošača. Recimo, za naše tržište Karlsberg je odlučio da plasira “tuborg grin”, samo jednu od desetak varijanti ovog poznatog svetskog brenda, jer su istraživanja pokazala da će upravo to pivo biti najbolje prihvaćeno od određene ciljne grupe.

Na pitanje, da li mu nešto smeta u našem privredno-sistemskom ambijentu, dr Šeps odgovara da mu iskustvo u proteklih nekoliko meseci govori da tržište Srbije grabi krupnim koracima i da on ne oseća bilo kakvo institucionalno ograničenje. Naprotiv.

K. S.

Podelite ovaj tekst: