Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremlјene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

„Osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiće nam da dodatno unapredimo konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata. Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavlјamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu. Na ovaj način ostajemo posvećeni dalјem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a što predstavlјa jedan od strateških prioriteta kompanije“, izjavio je ovim povodom Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

Za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavlјena je rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama. Takođe, obezbeđeno je automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta. Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje.

Početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom u Rafineriji nafte Pančevo još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.

Podelite ovaj tekst: