Rast francuskih investicija u 2018. godini

Francusko-srpska privredna komora održala je godišnju Generalnu skupštinu. Članovi su usvojili godišnji izveštaj o aktivnostima i finansijski izveštaj za proteklu godinu, kao i budžet i akcioni plan za 2018. godinu. Skupština je izglasala osam novih članova Upravnog odbora Komore.

Komora će osnovati Business Inkubator

Pet članova je produžilo svoje mandate na iduće dve godine, a to su : Carlos de Cordoue (Credit Agricole), Milan Lukić (Saint Gobain), Ana Marić (Marić-Mališić-Dostanić), Emmanuel Koenig (PricewaterhouseCoopers) i Olivier Si Tahar (Holiday Inn Express). Njima će se ove godine pridružiti i : Miodrag Jelić (Lesaffre), Jérome Lautier (MK Resort), Philippe Thiel (Suez).

Aktivnosti, izveštaje i budžet za tekuću godinu predstavili su predsednik Komore Dragoljub Damljanović i generalna direktorka Sanja Ivanić. Članovima Komore obratio se i šef Ekonomskog odeljenja Ambasade Francuske u Srbiji g. Jean-Pierre Gastaud, govoreći o francuskim investicijama u Srbiji, dolasku novih preduzeća, a najavio je i poslovni forum Francuska-Balkan koji će biti održan u Beogradu od 31. maja do 1. juna. Predsednik i direktorka Komore naglasili su da su očekivanja za 2018. godinu vrlo velika kada je reč o francuskom prisustvu u Srbiji; očekuje se dolazak novih francuskih preduzeća. Komora je u protekloj godini pomogla dolazak nekoliko francuskih kompanija, sa istraživanjem tržišta, podrškom oko nalaženja terena, otvaranja firmi, zapošljavanja i slično. Udruženje je odlučilo i da proširi svoje kacapitete, otvaranjem Business Inkubatora i omogućiti preduzećima da iznajme kancelarije, koriste salu za sastanke i slično. U planu je, pored programa Startap akcelerator, još veća podrška i događaji za startapove.

Najavljeno je i formiranje ekipe "France Team Balkans" čija će uloga biti da pomaže francuskim preduzećima da posluju na teritoriji Balkana. Ovim timom rukovodila bi Francusko-srpska privredna komora, a on bi trebalo da uključi i francuske privredne komore ili postojeće francuske poslovne klubove u regionalnim zemljama.

Podelite ovaj tekst: