Rast prihoda Metalca u prvih šest meseci

Holding Metalac iz Gornjeg Milanovca objavio je nekonsolidovane rezultate poslovanja za prvih šest meseci u kojima je nastavljen uspešan poslovni trend iz prethodne godine.

Glavno proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, zabeležilo je rast poslovnih prihoda od šest odsto na 1,5 milijardi dinara, dok je bruto dobit skočila 10,1 odsto, na nepunih 189 miliona. Najveću ekspanziju, slično kao i prvom kvartalu, napravila su proizvodna preduzeća Inko (sudopere) i Bojler.

Inko je povećao prihode za 13,6 odsto na 184 miliona dinara, dok je dobit skočila za trećinu na 17,8 miliona dinara. Bojler je povećao prihode za skoro 30 odsto na 345,7 miliona dinara, dok je dobit skočila 2,4 puta na 10,9 miliona dinara.

FAD u odnosu na proteklu godinu beleži pad prodaje od 5,3 odsto i veliko smanjenje profitabilnosti. Od trgovinskih preduzeća, negativno poslovanje zabeležili su Market i Metpor, dok je novosadski Home Market u odnosu na isti period prošle godine zabeležio pozitivan rezultat.

Glavna ino podružnica, Metrot, registrovala je 25,2 odsto veći poslovni prihod od 3,3 miliona evra, ali je neto dobit skliznula za četvrtinu usled visokih finansijskih rashoda. I sva ostala ino preduzeća zabeležila su pozitivno poslovanje, uključujući hrvatski Promo-metal koji je nekoliko godina unazad beležio negativno poslovanje.

Kompanija je nedavno osnovala 15. zavisno društvo – Metalac digital sa namerom da se obezbedi dugoročna profitabilnost na digitalnom tržištu. Metalac, inače, danas ima 15 web prezentacija,fejzbuk adrese u Srbiji i Hrvatskoj, kao i internet prodavnicu.

Podelite ovaj tekst: