Rast prihoda u Henkelu

„Kompanija Henkel ostvarila je pozitivne rezultate u prvom kvartalu i pored teškoća u isporuci proizvoda u sektoru široke potrošnje u Severnoj Americi. Zabeležili smo organski rast prodaje i nastavili sa rastom korigovane EBIT marže. Pobošljali smo korigovanu zaradu po prioritetnim akcijama uprkos veoma negativnim valutnim kretanjima. Na osnovu ovakvog učinka, potvrdili smo prognozu za fiskalnu 2018. godinu i posvećeni smo nastavku organskog rasta“, istakao Hans Van Bajlen, izvršni direktor kompanije Henkel.

Prodaja u prvom kvartalu 2018. godine dostigla je vrednost od 4,835 milijarde evra, dok su negativna valutna kretanja uticala na prodaju sa 8,6 odsto. Organska prodaja, koja ne uključuje uticaj valutnih kretanja i akvizicije/prodaje, zabeležila je rast od 1,1 odsto, dok je doprinos od preuzimanja i prodaje udela dostigao tri odsto.

Kada je u pitanju nominalni rast, prodaja je zabeležila pad od 4,5 odsto u odnosu na prošlogodišnji kvartalni nivo. Uzrokovana valutnim kretanjem koja su imala negativan uticaj od 6,2 odsto, korigovani operativni profit (EBIT) dostigao je 842 miliona evra, što je za 1,4 odsto ispod nivoa u odnosu na prvi kvartal 2017. godine.

U nastavku 2018. godine, kompanija Henkel očekuje rast organske prodaje od dva do četiri odsto u poslovnim sektorima Adhezivi tehnologije i Deterdženti i kućna hemija, dok za sektor Beauty Care očekuje rast prodaje između nula i dva odsto.

Kada je reč o korigovanom prihodu od prodaje (EBIT), kompanija Henkel očekuje povećanja za više od 17,5 odsto uz doprinos sva tri poslovna sektora.

Podelite ovaj tekst: