Reklamna podrška iz ugla privrednika: veća vidljivost i prodaja, prilike za partnerstva

 

U proteklih skoro mesec i po dana, domaće firme koje je Erste Banka podržala tako što je zanjih i njihove proizvode kreirala TV i onlajn reklamnu kampanju, zabeležile su brojne pozitivne efekte ovog vida podrške, prvenstveno na poboljšanje prodaje proizvoda i širenje svog poslovanja

Ana Dolovac, osnivačica Dolovac Organic

Aktuelna pandemija odrazila se i na ekonomiju–na brojne domaće firme čije je poslovanje usporilo i koje pronalaze načine da se prilagode okolnostima. Zbog toga supodrška i solidarnost sa privredomposebno značajni.Osim kreditne podrške likvidnosti preduzeća, Erste Banka je tokom maja i juna ove godine pružila i reklamnu podršku za nekoliko svojih klijenata mikro i malih biznisa, kako bi im pomogla da povećaju vidljivost svojih proizvoda i na taj način takođe unapredeposlovanje.

Za njih je kreirala TV i onlajn reklame i zakupila reklamni prostor u trajanju od približno mesec i po dana. Većina ovih domaćih firmi kao jedan od ključnihrezultatatelevizijske i onlajn kampanje ističe većuprepoznatljivost i vidljivost svojihproizvoda i brenda, što im je značajno za poboljšanje prodaje, ali i za dalje širenje poslovanja.

„Potrošači su počeli u većoj merida obraćaju pažnju nanaše proizvodei brend zahvaljujući kampanji, a i prodaja je porasla u pojedinim našim objektima. Na našim prostorima televizijska reklama je još uvek najuticajniji vid oglašavanja, tako da nam je ova kampanja pomogla da dobijemo veću vidljivost na domaćem tržištu“, kaže preduzetnik Nikola Stanišić, 26-godišnji osnivač firme „Stanišić Bio“ iz Veternika, koja proizvodi premium namaze od šumskih pečuraka pod brendom „Šumska tajna“, a ovaj autentični proizvod plasira i van granica naše zemlje.

Mlada Ana Dolovacje 2018. osnovala „Dolovac Organic“ sa željom da ponudi zdrave, organske proizvode iuspešno vodi ovo preduzeće sa svega 26 godina.Ističe da je naišla na veoma pozitivnu reakciju sugrađanai potrošača uopšte: „Efekat kampanje je zasad zaista veliki. Pre svega sugrađani, a potom i svi drugi,su počeli da nas prepoznaju i češće kupujunaše proizvode“.

Osnivač „Dogma Brewery“, mladi tehnolog Vladimir Stojković, naglašava da je kampanja uticala na veću prepoznatljivost ovog brenda u Srbiji i da usled aktuelne situacije očekuje da će u predstojećem periodu biti na pravi način vidljivi njeni rezultati,kako u rastu prodaje kvalitetnih zanatskih piva koje proizvodi, tako i u novim saradnjama. Futoškom porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu „Dolovac Organic“, koje proizvodi organske sušenevoćne rolnice i sokove, ali i beogradskoj pivari „Dogma Brewery“, javili su se pojedini trgovinski lanci kao novi potencijalni partneri koji im mogu pomoći da još bolje plasiraju proizvode.

Veću vidljivostsvojih tekstilnihproizvodaza domaćinstva i hotele, kao i samekompanijeističe i Dražen Tolevski, menadžer prodaje i razvoja upreduzeću „Stotex“ iz Starih Banovaca. Prema njegovim rečima, to će im olakšati iširenje poslovanja koje imaju u planu, jer veruju da će biti više prepoznatljivi i kao poslodavac. Ova kompanija najvećim delom zapošljava žene, te osim komercijalne ima i značajnu društvenu ulogu.

S druge strane, kompaniji „NS-Steel 1989“ iz Veternika počeli su da se javljaju nekadašnji klijenti sa kojima odavno nisu sarađivali. „Imali smo i mnogo pozitivnih reakcija na društvenim mrežama,na kojimsu ljudi primetili našnovi proizvod,mašinu za čišćenjefilterakoji smanjuju emisiju štetnih gasova motornih vozila.Njenaprodaja je stagnirala za vreme vanrednog stanjai sad je ponovo pokrenuta, čemu je reklamna podrška značajno doprinela“, navodi Saša Vranješ, direktor ove kompanije, koja je pre više od tri decenije započela kaomala metaloprerađivačka radnja.Danas „NS-Steel 1989“ sarađuje sa renomiranim kompanijama iz naftne, poljoprivredne, procesne, hemijske,prehrambene i drugih industrija, u našoj zemlji i regionu.

Preduzetnik Nikola Stanišić

Igor Denić, direktor leskovačke kompanije „DCP Hemigal“, koja već četvrt veka proizvodi i na tržište Srbije i regiona plasira kozmetičke preparatekao što su popularni „Pavlogal“ i „Konjski balsam“, pored pozitivnih reakcija potrošača ističe i činjenicu da je značajan broj njih počeo u većoj meri da povezuje ove, alii drugeetabliraneproizvode kompanije sa brendom „DCP Hemigal“.Televizijska i onlajn kampanja podrške domaćim firmama samo je jedan u nizu koraka koje Erste Banka već preduzima i sa kojim će nastaviti kako bi podržala privrednike i veću vidljivost njihovih proizvoda i usluga. Inicijativa će trajati i po završetku televizijske kampanje, a ostala preduzeća biće u fokusu kroz različite forme promotivne podrške.Video priče privrednika i osnovne informacije o kampanji dostupni su i na sajtu Erste banke.

Podelite ovaj tekst: