EBRD prognozira rast srpskog BDP od 3,5 odsto u 2024. i 4,0 odsto u 2025. godini

  • EBRD revidirala svoju prognozu rasta BDP-a u Srbiji na 3,5 odsto za 2024. godinu
  • Revizije zasnovane na snažnom rastu industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma
  • U 2025. godini očekuje se da će rast dostići 4 odsto

 Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je svoju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za Srbiju na 3,5 odsto u 2024. u odnosu na prethodnu prognozu od 2,5 odsto iz septembra 2023. Revizija naviše za 2024. odražava snažan rast u prvoj polovini godine, vođen domaćom tražnjom i investicijama koje finansira Evropska unija (EU), delom kao rezultat pada inflacije i relativno blage fiskalne politike, navodi se u saopštenju EBRD dostavljenom medijima.

Banka očekuje da će rast dostići 4,0 procenta u 2025. Prognoze su objavljene 14. maja kao deo izveštaja EBRD-ja o regionalnim ekonomskim perspektivama, koji predviđa usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu na 2,5 odsto u 2023. sa 3,4 odsto u 2022. godini, pošto konstantno visoka inflacija zadržava domaću tražnju i potiskuje potražnju u EU .

Kratkoročni pokazatelji industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma u prva dva meseca 2024. godine ukazuju na snažan rast Srbije. Očekuje se da će se inflacija vratiti unutar ciljanog opsega centralne banke do kraja godine uz nastavak stroge monetarne politike. Deficit je nastavio da se smanjuje u prva dva meseca ove godine, uz povećanje izvoza roba i usluga i smanjenje uvoza roba.

Treća i poslednja revizija u okviru stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda Srbije je postigla dogovor na nivou osoblja i čeka se na odobrenje Odbora, što bi Vladi Republike Srbije omogućilo pristup oko 400 miliona evra. Međutim, vlasti vide program kao predostrožnost, s obzirom na snažnu akumulaciju rezervi i fiskalnih rezervi u zemlji, kao i smanjenje makroekonomskih neravnoteža.

Očekuje se da će ubrzanje rasta na 4 odsto u 2025. godini biti podržano povećanjem potrošnje domaćinstava i javnih investicija kako inflacija dalje opada, a pripreme za EKSPO 2027. ubrzavaju.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do sada je uložila više od 9 milijardi evra u zemlji kroz 354 projekta, većinom u privatnom sektoru. Fokus Banke u Srbiji je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, tranziciji zelene energije i održivoj infrastrukturi, navodi se u saopštenju za medije.

Podelite ovaj tekst: