Rezultati NIS grupe u 2020. godini pod uticajem pandemije

NIS očuvao stabilnost na tržištu i investirao više od 25 milijardi dinara

Poslovanje NIS grupe u 2020. godini bilo je pod snažnim uticajem izuzetno nepovoljnih makroekonomskih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, koja je uzrokovala značajne zdravstvene izazove i pad potražnje za naftnim derivatima. Pored toga, na rezultate je uticao i pad cena nafte na svetskom tržištu – prosečna cena nafte tipa Brent u 2020. godini bila je 41,7 dolara za barel što je 35 odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

U takvim okolnostima NIS grupa je ostvarila svoje prioritete – uredno snabdevanje tržišta Srbije naftnim derivatima, zadržanje likvidnosti kompanije i očuvanje zdravlja zaposlenih, poslovnih saradnika i potrošača. Takođe je nastavljen investicioni ciklus u okviru koga je tokom 2020. godine u razvojne projekte investirano 25,3 milijarde dinara. Između ostalog, u prošloj godini uspešno je realizovan jedan od najvažnijih projekata za dalji razvoj NIS-a – u Rafineriji nafte Pančevo pušteno je u rad postrojenje „Duboka prerada“ u koje je uloženo više od 300 miliona evra. Takođe, NIS je ostao stabilan izvor prihoda za akcionare i na ime dividende iz dobiti za 2019. godinu isplatio 4,4 milijarde dinara.

Uprkos negativnim trendovima, pokazatelj EBITDA očuvan je na pozitivnom nivou – 15,8 milijardi dinara, kao i pozitivan novčani tok od 29,7 milijardi dinara. I pored brojnih izazova, NIS grupa je u drugom polugodištu zabeležila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali su nepovoljne okolnosti iz prvih šest meseci doprinele da 2020. godinu NIS završi sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u ovom izveštajnom periodu iznose 179,5 milijardi dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, u 2020. godini NIS je proizveo 1,259 miliona uslovnih tona nafte i gasa u Srbiji i koncesijama u regionu. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,613 miliona tona nafte i poluproizvoda. Ukupan obim prometa u 2020. godini iznosi 3,538 miliona tona naftnih derivata, uz povećanje izvoza od 7 odsto u odnosu na 2019. godinu. Takođe, NIS je nastavio razvoj maloprodajne mreže i u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji u rad pustio ukupno 14 benzinskih stanica. Takođe, NIS je nastavio da razvija svoje digitalne projekte i prvi u Srbiji omogućio plaćanje za gorivo na benzinskim stanicama bez odlaska na platno mesto putem mobilne aplikacije Drive.Go, poštujući tako vreme i bezbednost potrošača. U 2020. godini unapređena je bezbednost radnih procesa – indikator povreda sa izgublјenim danima (pokazatelј LTIF) smanjen je 8 odsto u odnosu na 2019. godinu.

U 2020. godini NIS je za društveno odgovorne projekte izdvojio više od 290 miliona dinara i obezbedio značajne donacije za zdravstvene ustanove širom Srbije.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:
„Godina za nama bila je jedna od najkompleksnijih ne samo u istoriji NIS-a i naftne industrije, već i globalne ekonomije. Zato smo preduzeli niz odlučnih mera kako bismo očuvali stabilnost NIS-a i učvrstili finansijsku disciplinu, brinući sve vreme za zdravlјe zaposlenih i potrošača. Naš program mera za povećanje operativne efikasnosti dao je efekat od 1,4 milijarde dinara na pokazatelј EBITDA. Međutim, štednja na koju smo bili prinuđeni nije zaustavila naše kapitalne projekte i u 2021. godini nastavićemo sa ulaganjem u dalјi razvoj za šta smo opredelili više od 20 milijardi dinara. Ostajemo posvećeni dalјoj modernizaciji NIS-a, stvarajući dugoročne vrednosti za zaposlene, akcionare i zajednicu u kojoj poslujemo“.

Podelite ovaj tekst: